Magneziul, un oligoelement indispensabil organismului

564
cerealeCare este rolul magneziului în organism? M-am informat şi iată pe scurt ce am descoperit.
Magneziul este un oligoelement indispensabil organismului, cu rol deosebit de important în: metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor, în excitabilitatea neuromusculară, activităţile enzimatice, coagularea sangvină, etc.

Avem în corp 25g de magneziu din care jumătate se află în oase, un sfert în muşchi, iar restul în inimă, ficat, rinichi, tub digestiv şi plasmă. Necesarul zilnic este de 5mg pe kg de masă corporală (această cantitate se înmulţeşte cu 2 în cazul femeilor însărcinate şi cu 3 în cazul copiilor).
Pentru a-ţi asigura acest aport necesar de magneziu nu alerga repede la sertarul cu medicamente. Există elemente naturale bogate în acest oligoelement, aşa că se recomandă consumul de: cereale, migdale, nuci, legume uscate, ciocolată, melci, ape minerale bogate în magneziu. Carenţa de magneziu se manifestă prin spasmofilie şi tetanie. Excesul de magneziu poate fi cauza unei tulburări renale grave.
Dacă alimentaţia nu îţi asigură necesarul de magneziu sau dacă intervine carenţa de magneziu din cauze medicale (sarcină, alăptare, malabsorbţie digestivă, alcoolism cronic) poţi recurge (la sfatul medicului) la suplimente sub formă de capsule, de injecţii sau pansamente gastrice. Capsulele de magneziu, ingerate în cantităţi prea mari, pot provoca stări diareice.
Observ că, de fiecare dată când vine vorba despre sănătate, se pune accentul pe alimentaţia echilibrată. Cauzele bolilor se regăsesc de multe ori în ceea ce noi îi oferim organismului. Americanii spun “eşti ceea ce mănânci”, se pare că au dreptate.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here