Magistrații se bat pentru pensiile lor

1237

Judecătorii și procurorii protestează faţă de preconizatele modificări privind pensiile de serviciu. Ei cer ca vârsta de pensionare să crească în mod etapizat, pentru a se evita colapsul sistemului judiciar.

Judecătorii Tribunalului Gorj îşi manifestă ferm dezaprobarea cu privire la „lipsa de predictibilitate a reglementărilor preconizate în materia pensiilor de serviciu în varianta unei etapizări care să ducă la o pensionare accelerată a unui număr mare de magistraţi, în condiţiile unui deficit major de personal în instanţele judecătoreşti, aceste măsuri nefăcând decât să ducă la o creștere a vulnerabilizării autorităţii judecătoreşti”.
Consecința va fi aceea a afectării drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, care vor deveni iluzorii, în condiţiile unui număr foarte mare de dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată şi al parchetelor și al unui număr extrem de redus al magistraţilor implicaţi în activitatea judiciară, susțin magistrații Tribunalului Gorj.
Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Gorj s-a întrunit în ședință, pe 31 mai, pentru a exprima un punct de vedere referitor la proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților, aflat în dezbatere la Camera Deputaților. Modificările vizează creșterea vârstei de pensionare cel puțin la 60 de ani, recalcularea pensiilor aflate în plată și impozitarea cu 30% a pensiilor pe parte de necontributivitate.
„Referitor la vârsta de pensionare, apreciem că orice discuţie despre impunerea unei vârste standard de pensionare este obligatoriu să aibă în vedere condiţiile în care magistraţii îşi desfăşoară activitatea, având în vedere şi lipsa acută de personal cu care sistemul de justiţie s-a confruntat în ultimii 20 de ani şi care s-a acutizat, cu precădere, în ultimii 6 ani. Aceste condiţii justifică recunoaşterea beneficiului încadrării în condiţii deosebite de muncă (art. 29 din legea 263/2010) şi speciale (art. 30 din legea 263/2010) de muncă”, spun magistrații.
Magistrații amenință cu proteste, dacă cererile lor nu vor fi respectate.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here