Magazinele şi unităţile de alimentaţie, sub lupa inspectorilor DSVSA

532

Amenzi de 6.400 de lei şi patru avertismente! Acesta este bilanţul zecilor de verificări efectuate săptămâna trecută de către inspectorii sanitar-veterinari gorjeni.
Personalul cu atribuţii de control din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au desfăşurat controale în unităţi supuse supravegherii şi controlului de pe teritoriul judeţului, în scopul verificării conformităţii cu legislaţia sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în toate etapele de recepţie, manipulare, depozitare, prelucrare primară, preparare, procesare, desfacere şi transport al produselor alimentare, precum şi în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor. Inspecţiile s-au derulat în localităţile: Târgu-Jiu, Stăneşti, Muşeteşti, Bălăneşti, Bumbeşti-Jiu, Crasna, Novaci, Baia de Fier, Bengeşti-Ciocadia, Scoarţa, Târgu-Cărbuneşti, Săcelu, Arcani, Peştişani, Padeş, Ciuperceni, Motru.
Astfel, au fost verificate stupine, o fabrică de lapte, o exploataţie de bovine, un abator, 4 centre de prelucrare a laptelui, 6 carmangerii, un centru colectare miere, 4 măcelării, 4 supermarket-uri, 7 depozite alimentare, 4 automate vânzare lapte, 8 baruri, 8 unităţi tip fast-food, 7 snack-baruri, 7 restaurante, 9 brutării, 34 magazine alimentare, două laboratoare de cofetărie-patiserie, două cantine de unităţi şcolare.
„În cursul controalelor organizate în această perioadă au fost constatate abateri de la respectarea legislaţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care au fost sancţionate contravenţional. Astfel, am făcut un re-control la un depozit alimentar unde am aplicat o amendă de 2.000 de lei pentru neremedierea neconformităţilor referitoare la întreţinerea spaţiilor, constatate la primul control. Un alt depozit a primit tot o sancţiune de 2.000 de lei, deoarece unitatea funcţiona fără înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. De asemenea, au primit amenzi de câte 600 de lei fiecare: un magazin alimentar pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare; un altul pentru lipsa înregistrărilor care să demonstreze asigurarea condiţiilor de depozitare; un bar pentru desfăşurarea activităţii de servire a băuturilor în spaţiu neînregistrat sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; o exploataţie non-profesională pentru completarea incorectă a registrului de exploataţie. Totodată, s-au aplicat 4 avertismente la 3 brutării şi la un laborator de cofetărie-patiserie pentru neconformităţi minore care nu afectează siguranţa alimentelor”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here