Maestrul Tudor Gheorghe, Doctor Honoris Causa la UCB

550

Senatul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu s-a întrunit, miercuri, 7 mai 2014, în şedinţă festivă pentru acordarea înaltului titlu de DHC maestrului Tudor Gheorghe. Artistul a fost emoţionat de vorbele frumoase rostite de Adrian Gorun, preşedintele Senatului UCB, la adresa sa şi după ce a mulţumit cum se cuvine pentru distincţia primită, Tudor Gheorghe a ţinut să explice motivul pentru care şi-a amânat spectacolul ce fusese programat pentru seara aceleiaşi zile.

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu continuă tradiţia acordării titlului de Doctor Honoris Causa personalităţilor autohtone marcante. De această dată, importanta distincţie a fost acordată lui Tudor Gheorghe. tudor_gheorghe1„Este în tradiţia românilor, în special în spiritul ce le defineşte fiinţa şi le prescrie identitatea în spaţiul universal, să-şi cinstească marile personalităţi, manifestându-şi astfel recunoştinţa pentru opera lor nemuritoare. Aşa cum stă bine unei comunităţi academice, comunitatea noastră se înscrie în linia tradiţiei conservate într-un etos de excepţie, un etos în care universul nemărginit al cunoaşterii se supune implacabil judecăţilor normative, dând astfel sens însăşi existenţei ce ne valorizează menirea. Am convocat Senatul Universităţii spre a-l omagia astăzi în şedinţă festivă pe omul, artistul, compozitorul şi rapsodul Tudor Gheorghe”, a declarat Adrian Gorun, preşedintele Senatului Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

„Lecţia”, un răspuns la Doctor Honoris Causa
tudor_gheorghe2Tudor Gheorghe şi-a început discursul mulţumindu-le reprezentanţilor UCB pentru titlul acordat. Imediat după acest moment, artistul a ţinut să le explice tuturor celor prezenţi motivul pentru care spectacolul său, programat pentru seara zilei de 7 mai, a fost amânat: „când stai şi asculţi câte lucruri frumoase se spun despre tine, nici nu îşi vine să crezi că le-ai făcut tu. Nu aş vrea să se creadă că eu am venit să primesc acest onorant titlu şi nu am venit să fac spectacolul care astăzi ar fi avut loc, conform programării, la Târgu-Jiu, dar vă dau de ştire că exact acum o săptămână eu încă eram în spital. Doctorii mi-au interzis pentru o perioadă scurtă de timp să fac efort. Este motivul pentru care am amânat, pentru un timp nu foarte lung, spectacolul din Târgu-Jiu”.
Mai mult decât atât, Tudor Gheorghe a spus că spectacolul său este un răspuns la titlul pe care i l-a acordat Senatul UCB. „Spectacolul din această seară era un răspuns foarte frumos la acest onorant titlu. Spectacolul se cheamă „Lecţia” şi este o lecţie despre recâştigarea demnităţii naţionale, o lecţie despre cum ar trebui să ne respectăm valorile, pentru a  ne re-respecta pe noi înşine”, a confirmat Tudor Gheorghe.
La şedinţa festivă a Senatului UCB au participat şi reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, dar şi cei ai instituţiilor de cultură, precum şi cadrele didactice ale Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here