Maestrul publicisticii gorjene, George Manoniu, omagiat de familie şi colaboratori

576

George Manoniu, marele om de cultură şi ziarist, va fi omagiat la doi ani de la trecerea în nefiinţă în cadrul unui eveniment ce se va desfăşura în data de 29 septembrie, începând cu ora 10:00, la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu. La manifestarea comemorativă vor participa membri ai familiei omului de cultură, dar şi foşti colaboratori şi „învăţăcei” de-ai acestuia.

Considerat a fi părintele jurnalismului gorjean, George Manoniu s-a născut la Târgu-Jiu, în data de 4 februarie 1945. A absolvit Facultatea de Litere şi Filologie din cadrul Universităţii Timişoara, în 1967. Până în anul 1971 a lucrat ca profesor de Limba şi literatura română la liceele din Bârseşti şi din Bumbeşti-Jiu. Din anul 1971 a început să lucreze la „Gazeta Gorjului”, ziar transformat după Revoluţie în „Gorjeanul”, ca redactor principal al secţiei cultură – învăţământ, asta până în anul 2005, când s-a pensionat. A continuat însă să colaboreze atât cu cotidianul „Gorjeanul”, cât şi cu alte publicaţii locale şi naţionale, până în anul 2012, anul când a trecut în nefiinţă. Acum, la doi ani de la decesul său, familia, foşti colaboratori apropiaţi de-ai acestuia, dar şi foşti învăţăcei, au decis să organizeze o manifestare comemorativă dedicată maestrului publicisticii gorjene. „În urmă cu foarte puţină vreme s-au împlinit doi ani de la trecerea în eternitate a unuia dintre cei mai mari ziarişti ai Gorjului, domnul profesor George Manoniu. Dânsul a lucrat în presă vreme de fix 41 de ani, mai precis din anul 1971 şi până în anul 2012, anul când a trecut în eternitate exact la masa de lucru, chiar când scria un material pentru cotidianul „Gorjeanul”. (…) Ne-am gândit să realizăm o manifestare comemorativă dedicată domnului profesor, un eveniment frumos, unde să se întâlnească şi să-şi depene amintiri despre personalitatea şi despre omul George Manoniu toţi foştii colaboratori apropiaţi ai dânsului”, a declarat publicistul Dorin Brozbă, unul din organizatorii acestei manifestări.

10686949_860299283992115_7488788886549369572_nÎn cei aproape 40 de ani pe care i-a petrecut la „Gorjeanul”, profesorul George Manoniu şi-a pus amprenta asupra acestei publicaţii. Tocmai de aceea conducerea cotidianului „Gorjeanului” s-a alăturat familiei şi apropiaţilor acestuia în demersul de organizare a acestei manifestări omagiale. „Jumătate din vârsta „Gorjeanului” poartă pecetea profesorului George Manoniu. Este o datorie de suflet a „Gorjeanului” să sprijine orice astfel de iniţiativă, ori din partea noastră, ori a celor care i-au fost aproape, care au fost şlefuiţi de condeiul, de vorba dânsului blândă, de caracterul excepţional şi de modestia dânsului, ca măcar o dată pe an să ne aducem aminte de tot ce a scris, de tot ce a spus, de generaţia de publicişti, de tinere talente pe care a lăsat-o Gorjului şi care, până la urmă, constituie moştenirea cea mai importantă, lăsând la o parte operele scrise. Manifestarea din data de 29 septembrie va fi o ocazie excelentă de a trece în revistă amintiri din anii când dânsul a lucrat în învăţământ, dar şi din cele aproape patru decenii de scris şi îndrumat la „Gorjeanul”. În numele meu şi al domnului director general Dragoş Ionică, le mulţumesc tuturor celor care şi-au manifestat deja intenţia de a fi prezenţi la această manifestare”, a spus Ion Scăunaşu, directorul de marketing al cotidianului „Gorjeanul”.

Surprize pentru participanţi
Organizatorii au pregătit şi câteva surprize pentru cei care vor participa la această manifestare. Printre acestea se numără şi un scurt recital susţinut de tânăra solistă de muzică populară Roxana Croitoru. „Sperăm ca de anul următor această manifestare care poartă numele profesorului George Manoniu să devină o tradiţie, astfel încât tinerii din ziua de astăzi să aibă ocazia să se întâlnească cu personalităţile care au trecut prin mâna domnului profesor Manoniu”, a mai declarat publicistul Dorin Brozbă.
Roxana Lupu                                             

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here