Made in România şi nu prea – Fructele de import se vând mai bine cu etichetă autohtonă

395

mereComercianţii care-şi vând marfa pe tarabele din pieţele târgujiene fac orice pentru a-şi spori vânzările.

De multe ori ce scrie pe etichetă nu coincide cu realitatea. Aşa ajungem să cumpărăm fructe şi legume de import crezând că sunt autohtone.

Gorjenii sunt păcăliţi zilnic în privinţa provenienţei fructelor şi legumelor pe care le cumpără. Chiar dacă etichetele ne informează că marfa este românească, ar trebui să insistăm şi să aflăm adevărata sa origine. Cu greu îi determinăm pe unii vânzători să recunoască de unde sunt, cu adevărat, aduse produsele. Şi nu mică ne va fi surprinderea, când vom constata că aproape 90% din fructele şi legumele existente în pieţele gorjene sunt din import.
Mere ungureşti, catalogate drept româneşti
La prima vedere, „merele tot mere sunt”, indiferent de unde provin. La piaţă nu-ţi dai seama uşor dacă acestea sunt din România sau din import. Când la două mese alăturate vezi grămezi de mere identice ca aspect şi preţ, dar diferite ca provenienţă, conform etichetei, nu poţi să nu-ţi pui întrebarea: „e posibil să fie adevărat?” Desigur, comercianţii îşi susţin punctul de vedere, dând vina pe natură: „Ce-i rău la aspectul acesta? Merele tot mere sunt, că aşa le-a făcut natura, indiferent de ţara unde cresc. Seamănă cu cele ungureşti, că-s de la graniţă şi ale mele. Şi costă tot 2 lei”, spunea o comerciantă din Piaţa Centrală din Târgu-Jiu.
Gorjenii ştiu că-s păcăliţi
Cumpărătorii gorjeni consideră că etichetarea produselor de import drept româneşti este „un truc al comercianţilor ca să-şi vândă marfa. Este o modă acum să cumpărăm produse cât mai naturale şi autohtone. Ei ştiu asta, de aceea scriu că-s din România. Iar noi ştim că nu este adevărat, dar totuşi le cumpărăm, fiind atraşi de preţ, de aspect… Sunt multe motive care ne determină să ne lăsăm duşi cu zăhărelul. Şi la supermarket găsim produse de import, numai că-s mai scumpe şi nu-s atât de proaspete precum cele din piaţă. Aşadar, prefer să negociez cu pieţarii la fructe şi legume şi chiar îi las să creadă că m-au păcălit vizavi de provenienţa mărfii”, mărturisea, amuzat, Dan Ionescu, un târgujian care preferă produsele din Piaţa 9 Mai.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here