Măceşele cresc rezistenţa organismului

513

maceseTrecerea de la anotimpul cald la cel rece poate provoca organismului anumite probleme. Pentru refacerea aportului de minerale şi vitamine, dar şi pentru a înviora organismul şi a fortifica sistemul imunitar este bine să ne bazăm pe consumul de fructe şi legume proaspete. Deci, pentru un sistem imunitar puternic, măceşele sunt varianta ideală.

Datorită vitaminelor şi mineralelor în cantităţi mari pe care le conţin, măceşele vor fi nemaipomenite pentru sănătatea noastră.

Măceşele, plus de vitamine

Măceşele conţin în proporţie mare vitamina C, A, D, E, flavonoide şi complexul de vitamine B. Conţine şi acizi graşi beneficiu pentru refacerea pielii. Acidul retinoic care se găseşte în măceşe poate menţine tinereţea tenului. Grăbeşte şi vindecarea rănilor. Măceşele au un conţinut mai mare de vitamina C decât cel conţinut de citrice. Sunt bogate şi în bioflavonoide. Acestea întăresc ţesuturile şi sistemul vascular.

Prin conţinutul mare de vitamine, măceşele previn şi tratează anumite infecţii, chiar şi a gripei. Măceşele vindecă anumite infecţii feminine precum crampele uterine. Măceşele mai conţin şi calciu, acid citric, fier şi fosfor. Măceşele acţionează ca un dezinfectant pentru sistemul urinar, vindecă o serie de afecţiuni ale plămânilor şi dă rezistenţă organismului.

Avantajele consumului de măceşe

Folosite frecvent, măceşele previn şi vindecă anumite afecţiuni cum ar fi artrita, infecţii urinare, constipaţie, diaree, gastrită şi infertilitate. Reglează funcţia rinichilor. Măceşele se consumă în stare naturală, câteva fructe în fiecare zi, pe o perioadă de o lună. Ceaiul de măceşe, folosit ca adjuvant în tratamentele antibiotice, favorizează digestia. Ceaiul este indicat şi în accesele de nervozitate şi anxietate. Pectina din fructe are un efect laxativ.

Uleiul de măceşe reface textura pielii, reduce ridurile, conferă fermitate tenului şi vindecă rănile. Este bun şi pentru vindecarea anumitor boli cum ar fi psoriazis şi eczeme. Reduce cicatricile şi fereşte pielea de efectele dăunătoare ale soarelui. Uleiul esenţial de măceşe se utilizează şi în aromoterapie. În cazurile de depresie şi stres, măceşele sunt un adevărat calmant.

Măceşele combat răcelile

Consumul de măceşe, mai cu seamă pe timpul rece, ajută la fortificarea organismului şi activează sistemul imunitar. Pentru a nu te confrunta cu răceala şi gripa se recomandă consumul în fiecare zi a două – trei căni de infuzie de măceşe. Măceşele vitaminizează corpul, menţin buna funcţionare a organelor interne şi au acţiune antioxidantă. Ceaiul de măceşe este ca un scut împotriva răcelilor. Datorită procentului mare de vitamina C, măceşele asigură o imunitate crescută organismului, fiind astfel mai rezistent la boli. Măceşele asigură circulaţia normală a sângelui.

Ceaiul de măceşe, tonic

Ceaiul de măceşe, fiind puţin acrişor, este reconfortant şi conţine o varietate de vitamine. Luptă împotriva răcelilor, acest ceai măreşte rezistenţa organismului la infecţii, întăreşte funcţiile sistemului digestiv, scade febra şi durerile reumatice. Ceaiul de măceşe e bun atât cald cât şi rece. Pectina care se găseşte în ceai scade colesterolul şi luptă împotriva grăsimilor din organism, de asemenea curăţă intestinele. Ceaiul de măceşe este şi un dezinfectat al căilor urinare. În această situaţie se bea câte o cană de ceai fierbinte, de câteva ori pe zi. Primăvara şi toamna, când organismul este vulnerabil răcelilor, este recomandat a se bea 2 – 3 ceşti de ceai pe zi, pe o perioadă de două săptămâni.

Atenţie!

Anumite persoane pot declanşa efecte secundare la consumul de măceşe. Printre acestea enumerăm: dureri de cap, arsuri stomacale, insomnie sau greaţă. Înainte de a începe o cură cu măceşe cere sfatul medicului.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here