Lucrările întârziate de Byons la campusul de 2,5 milioane euro de la Bumbeşti-Jiu, în vizorul DNA

716

Nefinalizarea investiţiei de 2,5 milioane euro la campusul Colegiului Naţional “Mihai Viteazul” din Bumbeşti-Jiu, lucrare începută de SC Byons SRL din Drăgoieni cu trei ani în urmă, a stârnit nemulţumirea unora dintre părinţii elevilor de la această unitate de învăţământ. Aceştia au reclamat conducerii şcolii că lucrarea în cauză s-ar fi realizat defectuos, nefiind în conformitate cu caietul de sarcini. Mai mult, s-a reclamat că termopanele montate aici au defecte de fabricaţie, dar şi că parchetul nu ar respecta standardele fiind chiar mucegăit pe alocuri. Unul dintre aparţinători ar fi sesizat şi DNA trecându-şi nemulţumirile şi pe un site unde se reclamă astfel de nereguli, motivând că lucrarea nu s-a finalizat la timp, că a fost făcută defectuos şi că totul ar fi consecinţa unor fapte de corupţie. Primarul localităţii Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru, a susţinut, ieri, că nu ştie de existenţa unei astfel de reclamaţii la DNA, menţionând, în schimb, că este deschis să ofere, oricând, explicaţii pe această temă şi procurorilor acestei instituţii. Edilul PNL a subliniat, în acelaşi timp, că la rândul său este nemulţumit de firma constructoare, dar şi că are pretenţia de la societatea care, în opinia sa, a licitat prost, să termine lucrările până la finalul anului, pentru că autoritatea, din ianuarie 2016, nu mai poate plăti nimic pentru actuala investiţie.

Proiectarea privind reabilitarea, construirea şi extinderea Campusului Colegiului Naţional “Mihai Viteazul” de la Bumbeşti-Jiu s-a început în 2008, fiind finalizat în 2010 de către o firmă din Braşov. Proiectul primeşte finanţare europeană, iar lucrarea a fost scoasă la licitaţie pe SEAP un an mai târziu. Investiţia era estimată atunci la peste 61 de miliarde de lei vechi, trebuia să înceapă în februarie 2012 şi urma să se finalizeze, doi ani mai târziu, adică la începutul lui 2014. Lucrarea a fost adjudecată de SC Byons SRL din Drăgoieni, firma condusă de Ion Sorin Băluţă nereuşind însă să finalizeze investiţia în timpul prevăzut în contract. Asta şi pentru că a beneficiat şi de un contract în plus, pentru lucrările suplimentare apărute pe parcurs şi acestea fiind plătite cu vreo şapte miliarde de lei vechi, deşi primăria pusese la bătaie, la licitaţie, un buget de peste zece miliarde. Lucrările în cauză sunt câştigate astfel tot de Byons, după ce primarul Bobaru stabileşte că, acestea nu se pot încredinţa direct firmei principale, cum se practică de regulă. Se pare însă că firma lui Băluţă a licitat puţin pentru a câştiga lucrarea, care oricum a împins spre colaps societatea în cauză.

Băluţă: “M-am gândit că terminăm lucrarea într-un an…”!
O recunoaşte chiar administratorul SC Byons SRL, Ion Sorin Băluţă, care nu se fereşte să declare că investiţia de la Bumbeşti-Jiu l-a decapitalizat, oprindu-i accesul şi spre alte lucrări similare. Acesta explică şi care au fost problemele care au zguduit societatea, obişnuită să lucreze pentru Agenţia Naţională pentru Locuinţe ori pentru alte bănci sau instituţii de stat cunoscute la nivel local sau naţional. “După ce am câştigat lucrarea m-am gândit că o finalizăm într-o jumătate de an, maxim un an, fără să mă gândesc la surprizele care au apărut pe parcurs, clădirea fiind veche. Apoi, am întârziat, deoarece am lucrat la cald, cu şcoala plină de elevi, motiv pentru care o parte din lucrări s-au stricat între timp. A fost de vină şi proiectantul care a realizat ceva în 2008-2010 ce nu mai este actual în 2015, plus că am tot aşteptat după el pentru fiecare segment făcut. Reprezentanţii firmei de proiectare din Braşov răspund şi ei greu la telefon şi nu m-ar mira să nu fi intrat, între timp, în insolvenţă.. Apoi am mai pierdut timp şi cu al doilea contract pentru că autorităţile nu ne-au încredinţat nouă lucrarea aşa cum se face de regulă, ci au dorit să facă licitaţie şi pentru aceste investiţii apărute pe parcurs”, a declarat Băluţă.

Defectele recunoscute de administrator!
Administratorul firmei Byons recunoaşte şi că reclamaţiile legate de calitatea unora dintre lucrări sunt fondate, dar şi că unele s-au degradat în timp, în şcoală făcându-se cursuri zilnic. “Am zugrăvit în şcoală în 2012, vă imaginaţi că lucrarea nu mai arată la fel în 2015 şi nimeni nu mi-o va recepţiona în 2016, astfel. Normal că voi mai suporta unele lucrări de remediere pentru că am tot interesul să-mi recuperez garanţia plătită la înscrierea la licitaţie.
Au apărut probleme, nu neg asta, deoarece lucrarea asta m-a băgat în faliment. Acum este normal să se mai strice şi parchetul sau un termopan să nu se mai închidă, dar, acestea sunt reparaţii care se vor face la final. Pot spune însă că îmi doresc să finalizăm investiţia, cel târziu la finalul anului, ca acest campus să fie recepţional la începutul lui 2016”, a completat şeful firmei constructoare.
Acesta susţine, de asemenea, că investiţia este gata în proporţie de aproape 85-90%, urmând să se mai toarne aici covor asfaltic şi să se monteze dotările tehnice prevăzute în proiect. “Clădirea cu atelierul şi sala de sport sunt gata, la prima mai avem de lucru la parter. Clădirea căminului e şi ea gata în proporţie de 90%, săptămâna viitoare primim restul de echipamente. Oricum o să lucrăm mai cu spor când elevii vor intra în vacanţă. În ce priveşte banii autorităţile şi-au făcut datoria”, a specificat Băluţă.

Băluţă, victima sistemului
Acesta susţine că o sesizare la DNA legat de lucrare nu îl lasă indiferent, chiar dacă afirmă că nu a comis nicio ilegalitate, iar lucrarea realizată de firma sa este în parametrii. “Nu poţi spune că eşti chiar indiferent când auzi de DNA, pentru că numai gândul că ai ajunge acolo îţi dă emoţii, dar cu toate acestea ştiu că lucrarea făcută este conform legii, firma mea nefiind plătită pentru ce nu a realizat”, a mai spus Băluţă cu menţiunea că angajaţii săi lucrează cu contract legal şi că în ultimii ani a plătit cărţile de muncă a sute de salariaţi.
“Sunt o victimă a ceea ce se întâmplă în societatea românească..”, mai explică Băluţă recunoscând că trăim într-o ţară în care firmele sunt îngropate de birocraţie în timp ce administratorii şi aleşii României lucrează sub stresul impus de DNA.

Bobaru: “Nu sunt mulţumit de firmă, în totalitate..”
În ceea ce îl priveşte pe primarul localităţii Bumbeşti-Jiu, Bobaru este mult mai relaxat la acest capitol şi spune că nu se teme de sesizări la DNA, deoarece se apropie campania electorală. Acesta susţine, la rândul său, că are actele în regulă, legat de campus, şi oricând poate da explicaţii chiar şi acestui organism. “Dacă cetăţenii fac sesizări la DNA noi mergem acolo şi explicăm. Nu ştiu însă să fie sesizări acolo, dar s-ar putea. Doar vine campania electorală. Eu cred că la începutul noului an şcolar, în septembrie, investiţia de la campus ar putea să fie finalizată, pentru că mai sunt de făcut lucrări de 5-6 miliarde şi sunt legate de sistematizare”, a spus primarul.
În ceea ce priveşte lucrarea controversată, primarul explică şi că, dacă până pe 31 decembrie 2015 aceasta nu va fi gata, orice completare făcută după acea dată aici, nu mai poate fi plătită de autorităţi. Acesta speră, la rândul său, ca firma constructoare să finalizeze însă, până atunci, proiectul, deşi nu neagă că există lucrări care sunt neterminate şi de pe primul contract, cel din 2012. “Nu sunt mulţumit de firmă, în totalitate, dar am pretenţii să-şi termine lucrarea. Ştiu că are probleme financiare, dar asta nu este treaba mea, cum nu este nici că firma a licitat prost preferând să câştige şi lucrările suplimentare cu un preţ mic. Problemele firmei sunt problemele celor care o conduc. Nu mă pot declara mulţumit, dar nu mai am ce face, nu mai există termen fizic pentru a rezilia contractul. Ştiu măcar că Byons nu este în faliment ori în insolvenţă. Vedem, ca toată lumea, că firma are probleme, dar am făcut tot posibilul să nu avem restanţe faţă de ea. Noi ne-am făcut astfel datoria şi am plătit tot ce s-a făcut, şi nu numai asta, motiv pentru care nici nu mă tem de sesizări la DNA privind campusul. Vă pot spune, de asemenea, că nu au fost discuţii în Consiliul de Administraţie al şcolii, aşa cum spuneţi că s-a sesizat, legat de această investiţie”, a spus edilul din Bumbeşti-Jiu.

Primarul apelează la garanţie
“Lucrarea este încă într-un termen contractual, asta şi pentru că termenul iniţial s-a prelungit pentru lucrări suplimentare. S-a făcut o nouă licitaţie şi a câştigat aceste lucrări acelaşi constructor. Au rămas, adevărat, şi anumite lucrări care ţin de vechiul contract. Primul contract a fost de 37 de miliarde de lei vechi, dacă mai reţin bine, iar celălalt de aproape 10-11 miliarde, dar s-a licitat şapte şi ceva. Întârziarea s-a impus şi pentru că o parte din lucrări trebuie realizate pe măsură ce vin echipamentele, care nu pot fi montate decât după ce se realizează unele lucrări de construcţii. Sunt lucruri care depind unele de altele”, a completat Bobaru. “Pe partea de calitate se discută cu dirigintele de şantier, iar dacă sunt probleme se opresc garanţii. Dacă într-o clasă s-a desprins o lamelă din parchet ori sunt probleme cu termopanele se va rezolva din garanţia firmei. Oricum nu am fost sesizat că sunt probleme de acest fel unde s-a lucrat”, a mai menţionat primarul.

Denunţ pe “Te ia DNA”!
Pe site-ul intitulat “Te ia DNA”, realizat de un ONG care urmăreşte denunţarea în spaţiul public a potenţialelor fapte de corupţie se sesizează următoarele: “La Colegiul «Mihai Viteazul» Bumbesti-Jiu se află în derulare un proiect de campus școlar. Finalizarea lucrărilor trebuia realizată până în aprilie 2014. Nu există un termen până când firma Byons să realizeze acest proiect. În Consoliul de Administrație al instituției de învățământ, directorul unității, prof. Luben Aurelia și primar Constantin Bobaru dau răspunsuri evazive. Lucrările realizate nu sunt în conformitate cu caietul de sarcini și sunt efectuate de personal fără contract de muncă. Termopanele montate au venit cu defecte de fabricație, sparte sau ciobite. Parchetul pus în sălile de clasă nu respectă standardele asumate prin proiect, în multe locuri unde acesta a fost montat a ieșit din canturi și prezintă mucegai la fel ca și unele porțiuni din zonele izolate cu poliestiren. Este clar că lucrările defectuos realizate sunt consecința unor fapte de corupție”.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here