Lucrările de reparaţii la unităţile de învăţământ din Târgu-Jiu, aproape de finalizare

446

Cu mai puţin de o lună înainte de debutul unui nou an şcolar, unităţile de învăţământ din Târgu-Jiu sunt aproape gata să-şi primească elevii. În doar şapte dintre cele 20 de şcoli incluse în programul de reparaţii şi igienizări derulat la nivelul municipiului se mai lucrează, însă şi în cazul acestora totul ar trebui să fie gata până la începutul lunii septembrie.

Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu dau asigurări că toate unităţile de învăţământ din municipiu îşi vor primi elevii în prima zi de şcoală în condiţii corespunzătoare. “În această perioadă se derulează ultima etapă a programului de reparaţii şi igienizări la unităţile de învăţământ, program propus a se realiza pe perioada vacanţei de vară, astfel încât în primele zile ale lunii septembrie toate lucrările să fie definitivate integral. Au fost incluse în acest program aproximativ 20 de unităţi de învăţământ, pe baza constatărilor şi a protocoalelor, a discuţiilor purtate cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ şi ai Inspectoratului Şcolar, astfel încât, în funcţie de necesităţile existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, să se execute acele lucrări strict necesare pentru începerea corespunzătoare a noului an şcolar şi desfăşurarea activităţii şcolare în spaţii amenajate şi echipate corespunzător. Au fost executate o serie de lucrări, de la reparaţii, finisaje interioare-exterioare, a grupurilor sanitare, înlocuiri şi refaceri de învelitori, reabilitarea unor săli de sport, suprafeţe, pardoseli şi practic toate lucrările de reparaţii curente şi de reabilitări necesare, aşa cum spus, pentru începerea corespunzătoare a noului an şcolar. De asemenea, tot în această perioadă se realizează revizia, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ, a instalaţiilor sanitare, de gaze, de încălzire, electrice, astfel încât acestea să fie în bună stare de funcţionare”, a declarat Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii în cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Potrivit acestuia, în treisprezece dintre cele 20 de unităţi de învăţământ selectate în program lucrările au fost finalizate. Se mai lucrează în şapte şcoli. “Majoritatea lucrărilor au fost definitivate; mai sunt în execuţie şapte lucrări la unităţile de învăţământ, dar care vor fi definitivate în primele zile ale lunii septembrie, astfel încât să fie timpul necesar ca până la începerea anului şcolar să se facă şi curăţenie în sălile de clasă, în toate spaţiile aferente unităţilor”, a precizat Raul Chiriac. Valoarea totală a lucrărilor de reparaţie realizate anul acesta în unităţile de învăţământ din Târgu-Jiu se ridică la suma de 1.000.000 de lei.

reparatii scoliLucrări ample de renovare la Colegiul Tehnic “Henri Coandă”
Una dintre unităţile de învăţământ din municipiu în care încă se mai lucrează este Colegiul Tehnic “Henri Coandă”. Conducerea unităţii spune că şi aici totul va fi gata în două – trei săptămâni. “La Colegiul Tehnic „Henri Coandă” se desfăşoară lucrări ample de renovare şi modernizare a şcolii. Este vorba de zugrăvirea faţadelor exterioare şi de schimbarea învelitorii – se schimbă tot acoperişul. De asemenea, se va lucra la centrala termică; aceasta impune un amplu proces de modernizare întrucât este una dintre cele mai vechi centrale din oraş. S-a făcut proiectul pentru realizarea învelitorii la sala de sport şi aşteptăm şi rezolvarea acestei probleme. Sunt lucrări destul de ample. Noi suntem mobilizaţi de câteva săptămâni la şcoală să participăm alături de muncitorii care execută aceste lucrări, adică să supraveghem şi să fim alături de dumnealor atunci când mai au nevoie. Am stat de vorbă cu cei care execută lucrările şi au spus că în două-trei săptămâni totul se rezolvă”, a declarat Marcela Mrejeru, directorul Colegiului Tehnic “Henri Coandă”.

reparatii scoli (2)Finanţare europeană pentru extinderea mai multor unităţi de învăţământ
În mai multe unităţi de învăţământ se va lucra şi după începerea cursurilor. Este vorba însă de lucrări de extindere ce nu vor afecta desfăşurarea orelor. “În programul de investiţii al municipalităţii sunt prevăzute şi o serie de proiecte de amploare vizavi de diversificarea activităţii unor unităţi de învăţământ, de realizarea a noi spaţii, extinderea unor unităţi. Toate acestea sunt pregătite pentru a fi finanţate în cadrul programelor europene, dar cele cu o urgenţă pronunţată se vor realiza de la bugetul local. Acestea fiind lucrări de investiţii, nu vor afecta desfăşurarea activităţilor de curs, astfel încât se vor desfăşura de-a lungul timpului, până la sfârşitul anului. Sunt prevăzute, de exemplu, mansardarea la Liceul de Muzică, mansardarea pentru crearea de noi spaţii la Grădiniţa Nr. 1, amenajarea atelierelor de la Liceul Auto, de asemenea, un nou corp la Liceul Bârseşti şi, cum am spus, o serie de proiecte mai complexe pentru care am prevăzut sumele necesare cofinanţării de bugetul local, proiecte ce se vor derula în cadrul programelor cu finanţare europeană. Este vorba de extinderea unor şcoli, cum ar fi Şcoala Generală «Alexandru Ştefulescu», Şcoala Generală «Sfântul Nicolae», diversificarea activităţii la unele licee, amenajarea a noi cămine şi cantine, cluburi, o serie de investiţii care se vor conforma noilor cerinţe”, a mai declarat Raul Chiriac.

reparatii scoli (1)Mai multe locuri pentru preşcolari
Tot anul acesta se vor realiza sau vor demara lucrări ce vor avea ca finalitate crearea de noi locuri în grădiniţe pentru preşcolarii din municipiu. Este vorba de extinderea a două grădiniţe şi construcţia uneia noi. “În ultimii ani s-au realizat mai multe locaţii noi pentru învăţământul preşcolar, aceasta şi datorită tendinţei constatate de creştere a numărului de solicitări. Anul acesta se vor reorganiza două grădiniţe cu program normal pentru funcţionarea în regim cu program prelungit, la cerinţele părinţilor. De asemenea, va demara execuţia unei noi grădiniţe, realizate în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, o grădiniţă cu trei săli de clasă în Debarcader, în zona aferentă blocurilor construite prin Agenţia Naţională de Locuinţe”, a explicat şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.
Roxana Lupu

reparatii scoli (3)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here