Lucrare de control la Educaţie! – “Sportul care ţi se potriveşte, îl simţi“ spune sensei Danciu

379

lucr 2Sala de sport a Colegiului Naţional “Tudor Arghezi” din Oraşul Târgu Cărbuneşti a găzduit recent o etapă importantă a Campionatului Naţional al Federaţiei de Karate Nipon Budo România, organizat de către clubul “Gemina DBP”, prin domnul ing. Dumitru Danciu, la care au participat peste 230 de sportive şi sportivi din toată ţara.

La concursul desfăşurat pe categorii de vârstă şi centură, Judeţul Gorj a fost reprezentat de către secţiile din Ţicleni şi Tg. Cărbuneşti, conduse de sensei Simion Băluţă, karatist care are centura neagră cu 5 Dan. La rândul său, deţinător al centurii negre cu 6 Dan, dl. Dumitru Danciu a înfiinţat, împreună cu dl. Simion Băluţă, Clubul „Gemina” de karate, club care a crescut campioni naţionali, balcanici, europeni şi mondiali.

“Este prima competiţie organizată în această zonă a ţării”!

Karatele reprezintă, probabil, cea mai veche artă marţială ce utilizează tehnici de lovire cu braţele şi picioarele, “kara” însemnând “gol”, iar “te” însemnând “mână”, deci, e vorba despre o artă marţială de origine japoneză care presupune lupta cu mâinile goale. Fiind considerată o artă marţială în care spiritul şi mentalul sunt esenţiale, putem extinde şi detalia conţinutul cuvântului “Karate”, acesta însemnând “gol” sau “vid”, adică spiritul prin care trebuie căutat vidul mental ce dă naştere intuiţiei, vid care poate fi obţinut prin efort şi protecţie, prin antrenament în arta luptei susţinute, pentru ca aceasta să ne asigure protecţia necesară şi să deschidă, astfel, calea spre iluminare. Înainte de începerea concursului, dl. Preşedinte, Dumitru Danciu, ne-a mărturisit că “pentru noi este prima competiţie organizată în această zonă a ţării, activitate în care s-au implicat oficialităţile din Tg. Cărbuneşti, iar scopul nostru principal este acela de a pregăti sportivii pentru Campionatul European din Italia, din toamna acestui an”! Născut la Abrud, judeţul Alba şi absolvent al Politehnicii din Timişoara, dl. Dumitru Danciu a început să practice judo, pe când era elev de liceu, dar nu îl atrăgea în mod deosebit, pentru că i se părea un sport brutal, aşa că, fiind student la Timişoara, a trecut la karate, sport care considera că i se potriveşte şi îi place mai mult, iar “sportul care ţi se potriveşte, îl simţi“, spune sensei Dumitru Danciu! A obţinut în anul 1982, titlul de campion naţional, la categoria 60 kg şi s-a perfecţionat sub “bagheta” antrenorului american, sensei Frank Anderson, cel care timp de 15 ani a venit periodic la Alba Iulia şi care are centura neagră cu 8 Dan. „Frank Anderson m-a ajutat să acced la adevărata valoare a karatelor, m-a făcut să înţeleg teoria, întrucât acest sport are o parte teoretică foarte importantă, pe care ajungi să o pricepi doar de la o anumită vârstă. Efectiv, karatele nu le simţi decât după ce ajungi la centura neagră“, consideră Dumitru Danciu.

Cel care a înfiinţat clubul de karate „Gemina D.B.P“

Încă din perioada studenţiei, sensei Danciu se gândea să înfiinţeze un club de karate, iar în cele din urmă a reuşit să-şi împlinească visul, dar clubul „Apulum“, cum se numea pe atunci, şi-a desfăurat activitatea până în 1990, sub firma judo-ului, un sport preferat în prioada de dinainte de 1989, când karatele erau privite cu multă suspiciune de către oficialităţile vremii! “Pot să vă reamintesc faptul că după 1990 am constituit Clubul Gemina D.B.P, împreună cu colegul Simion Băluţă, un om deosebit, cu care mă înţeleg foarte bine“, spune domnul Preşedinte cu glasul plin de o solemnitate asociată cu sobrietatea. Sensei Dumitru Danciu şi sensei Simion Băluţă au înfiinţat Federaţia Română de Karate „Nipon Budo“, primul fiind preşedintele federaţiei, iar cel de-al doilea vicepreşedinte. Nu este un secret faptul că prin eforturile domniilor lor, sportivii clubului au avut rezultate remarcabile, mai ales la fete, care, între anii 1994-1995 erau mereu pe podium. „Pot să vă spun, că avem titluri de la campion balcanic, până la campion mondial”, subliniază interlocutorul meu. Să mai amintim că în urmă cu aproape trei ani, de exemplu, o sportivă din Ţicleni a fost desemnată la campionatul mondial “cea mai tehnică sportivă“, precizează domnia sa, iar ca un bilanţ demn de apreciere, merită amintit faptul că sportivii karatişti ai Clubului Gemina au cucerit peste 1.200 de medalii, au obţinut titluri de campioni naţionali, balcanici, europeni şi mondiali. Primul titlu al clubului mai sus amintit a fost obţinut de către Ioana Nana, din Alba Iulia, care a fost vicecampioană mondială, dar, ceea ce mi s-a părut extrem de interesant a fost sublinierea domnului Dumitru Danciu, potrivit căreia copiii din familii mai nevoiaşe ajung sportivi de calitate. „Tinerii care nu au bani, fac performanţă. Ceilalţi, cu anumite excepţii, fac karate, oarecum forţat, doar pentru mişcare“, ceea ce confirmă ipoteza că întotdeauna simţi cu sufletul sportul care ţi se potriveşte! (Va urma)

Prof. Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here