Lituania nu este optimistă în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen

410

Lituania, care preia preşedinţia Uniunii Europene (UE) la 1 iulie, nu este optimistă cu privire la mult-amânata aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, a declarat emisarul Vilniusului la Bruxelles.

Este „foarte dificil” să se promită ceva în legătură cu dificilul dosar al aderării României şi Bulgariei la Schengen, a declarat Raimundas Karoblis, reprezentantul permanent al Lituaniei la Bruxelles, într-o conferinţă susţinută în capitala belgiană în care a prezentat priorităţile preşedinţiei ţării sale.

Comisia Europeană (CE) consideră că Bulgaria şi România sunt pregătite să adere la Schengen încă din 2010, dar un număr de state membre UE au blocat procesul, citând diverse motive, de la un control slab la frontiere, corupţie şi o lipsă de progrese în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi până la „beneficii turistice” pentru minorităţile etnice de rromi din cele două ţări. Karoblis a declarat că „poate va fi bine” ca aderarea la Schengen să fie introdusă la capitolul „Open Europe” al priorităţilor ţării sale. Însă el a adăugat imediat că ţara sa preferă să introducă pe lista de priorităţi zone în care pot fi atinse progrese în mod realist. Karoblis a apreciat că aşa-numitul turism „social” sau „pentru primirea de ajutoare” a agravat cazul şi mai mult.

Îngrijorările Marii Britanii şi Germaniei cresc înainte de anularea restricţiilor impuse muncitorilor din Romania şi Bulgaria în UE, care vor dispărea la 1 ianuarie 2014. În particular, populaţia de etnie rromă din Bulgaria şi România este considerată drept o ameninţare la adresa fondurilor sociale ale ţărilor occidentale.

Însă el a adăugat că nu este optimist în acest sens, având în vedere experienţa preşedinţiilor UE anterioare.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here