Lipsa fierului din organism şi efectele sale nocive

4901
lipsa de fierDeficienţa de fier duce la scăderea nivelului hemoglobinei şi astfel apare anemia feriprivă. Fierul este vital globulelor roşii. Iar atunci când organismul se confruntă cu o cantitate mai mică de fier decât necesarul apar stările de oboseală, de leşin, ameţelile, simţi că nu mai poţi respira cum trebuie etc. Transportul oxigenului are de suferit aşa că inima poate începe să bată neregulat.

Lipsa de fier poate avea mai multe explicaţii, în funcţie de cauzele care o provoacă. Există trei mari cauze care duc la apariţia anemiei feriprive.
Dacă alimentaţia este una corespunzătoare şi totuşi nivelul de fier este mic, înseamnă că organismul suferă de un deficit de absorbţie. Asta se întâmplă atunci când există o anumită afecţiune care interferează cu asimilarea fierului.
Carenţa de fier poate fi rezultatul unei diete alimentare sărace în vitamine şi minerale, în special fier. Cei care urmează cure de slăbire sau mănâncă ce apucă de la fast-food-uri ori magazine de la colţ de stradă se supun riscului de a deveni anemici. Mămicile au un rol determinant căci ele îşi pot influenţa şi mai ales hrăni aşa cum trebuie copiii, vârsta la care necesarul de fier este mare.
Un studiu efectuat de Societatea Română de Pediatrie a constatat că 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani prezintă carenţe de fier. Este cunoscut faptul că mulţi copii nu agreează carnea în mâncare şi poate aceasta este una dintre cauze. Menţionez că… cea mai bună sursă de fier este carnea. Din produsele de origine animală atât copiii cât si noi absorbim mai bine fierul decât din legume şi fructe. Unii copii se nasc direct cu această deficienţă de fier şi atunci la ei este necesar un regim alimentar riguros şi o foarte bună monitorizare. Mare atenţie trebuie să acorde şi femeile însărcinate sau cele aflate la menstruaţie.
O cauză notabilă, poate chiar cea mai importantă, care are drept urmare anemia feriprivă este reprezentată de sângerări. Aici, în mod evident, orice femeie se va gândi la menstruaţie. Însă nu ne limităm doar la atât. Există şi alte tipuri de sângerări care pot afecta absorbţia de fier, atât la femei cât şi la bărbaţi. Sunt sângerări gastro-intestinale, nazale, cele provocate de hemoroizi, hemoragii uterine, cele prezente la persoanele care suferă de anumite forme de cancer, etc. Şi cei care fac adesea uz de aspirine pot avea hemoragii digestive.
Efectele lipsei de fier
Pe lângă stările neplăcute pe care le creează deficienţa de fier se pare că ea are un impact direct şi asupra imunităţii noastre. Aşa că, dacă vrem să ne întărim scutul protector, mai ales în sezonul rece, este recomandat să avem o alimentaţie care să ne îmbunătăţească aportul de fier şi, pe lângă aceasta, ar fi indicat şi un supliment alimentar care să conţină fier. S-a observat că lipsa de fier are efect negativ şi asupra fertilităţii.
Surse de fier
Aşa cum spuneam mai sus, cea mai bună sursă de fier este carnea deoarece ea ne permite să absorbim cel mai uşor acest mineral. Asta nu înseamnă că fier nu găsim şi în legume sau fructe. Cel mai bine este să consumi carne de vită sau diferite organe tot de vită, de miel ori de porc (ficat, rinichi). Şi carnea albă are fier, dar nu se compară cu carnea de vită. Gălbenuşul de ou este şi el bogat în fier, la fel şi cerealele integrale. Iar printre legumele sau fructele ce conţin fier se numără: fasolea, spanacul, ceapa, merele, strugurii, portocalele, lămâile, piersicile, stafidele, prunele uscate şi curmalele. Fierul din aceste alimente se asimilează mai bine dacă se asigură şi un nivel suficient de vitamina C şi acid folic în organism.
Dacă prezinţi simptome de anemie, apelează la medicul tău de familie şi el îţi va recomanda analize de sânge şi probabil, un supliment alimentar potrivit pentru tine.
Cristina Răscol

6 COMENTARII

  1. Vezi ca ficatul are mult fier dar pe langa fier si multe efecte adverse. De ce nu spui de cereale integrale, soia…etc. Textele copiate nu au valoare

  2. Buna.am si eu copilul de 7ani internat la spitalul de pediatrie Cluj.a facut analiza sangelui si rezultatul e Fier=6.am inteles ca trebuie sa fie intre 6-12max.ok.in dimineata asta i s-a administrat fier oral si se pare ca nu il asimileaza deci ajungem la transfuzie.nu sunt in clar ce riscuri ar putea avea transfuzia?daca ma puteti ajuta va rog.multumesc

  3. Buna ziua .Am o cunostinta care are lipsa de vitamina b12 .Medicul ia dat tratament pentru 3 luni si dupa trebuie sa repete anaanalizele.Din cand in cand se mai intrece cu alcolul .Credeti ca si mai face efectul fierul care l are de luat??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here