Limba franceză prin teatru

520

La sfârşitul lui octombrie atât de văratic, de anul acesta, un grup de elevi de la Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu” au demonstrat încă o dată că sunt talentaţi nu numai la teatru ci şi la limba franceză, deşi pentru ei este limba a doua de studiu. După o muncă neîntreruptă de aproape trei luni, au reuşit să se prezinte în mod strălucit la Festivalul Internaţional de Teatru Francofon “Amifran”, de la Arad. Trupa formată din şase elevi(Baiatu Alexandra, Cercel Oana, Dijmărescu Bianca, Ratezanu Anca Diana, Şerban Lorena şi Talmaciu Bogdan) a jucat piesa “Hotelul celor două lumi” a scriitorului belgian Eric Emmanuel Schmitt, piesă ce se încadrează în teatrul absurd.

De la început până la sfarşit, publicul a urmărit cu mare atenţie prestaţia elevilor noştri, care a fost diferită de a celorlaţi participanţi, atât prin dificultatea subiectului, cât şi prin maniera în care au pus piesa în scenă, prin costume şi multe simboluri(liftul-Purgatoriul, penele-norii, decorul neutru, opoziţia alb- negru, muzica, dansul, etc). La discuţiile ce au avut loc după spectacol, precum şi în presa locală, am fost plăcut surprinşi să descoperim că piesa a avut succes, mesajul ei fiind înţeles şi datorită stăpânirii limbii franceze. Cel mai mult ne-au impresionat cuvintele de laudă şi felicitările primite de la organizatori şi de la trupe din ţări ca Franţa, Canada, Italia, Spania, Ungaria, Rusia, etc.
În cadrul festivalului a avut loc şi un concurs de fotografie, la care eleva Ratezanu Anca Diana a obţinut locul al IV-lea (menţiune), de care suntem de asemenea mândri, fiind prima oară când participăm. Fotografiile Ancăi au avut în prim plan Coloana infinitului, a marelui sculptor Constantin Brâncuşi.
Toată perioada festivalului, care s-a scurs foarte repede, a fost prilej de socializare, culturalizare şi, mai ales, baie de limba franceză. Deşi a fost obositor şi solicitant, putem spune ca ne-am întors mai bogaţi sufleteşte şi cu amintiri de neuitat.
Ca urmare a participării la acest festival, elevii de la Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu” au fost invitaţi să joace în luna martie, 2014, la un festival similar în Italia, la Sorrento.
Prof. coordonator, Mihai Melania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here