Liderul de sindicat din Primăria Motru: “Nu am ajuns cu primarul la nicio înțelegere, el vrea să ne taie coeficienții, într-un cuvânt, salariile”! Jianu: ne îndreptăm spre colaps

781

Pavel Tutunaru, liderul de sindicat al salariaților din Primăria Motru, a participat alături de secretarul organizației și de doi membri ai comitetului sindical, marți, la o nouă rundă de negocieri cu primarul municipiului, Gigel Jianu. La negociere au mai participat din partea administrației secretarul primăriei, Gina Stroescu, șeful Serviciului Buget Finanțe Contabilitate, Perișoreanu Mircea, și Daniel Matei, consilierul personal al edilului local, ultimul nefăcând parte din conducerea instituției. Liderul de sindicat a susținut, în continuare, încadrarea personalului primăriei conform legii, pe salariul minim pe economie cu respectarea coeficienților, care au fost stabiliți și aprobați de CL Motru în 2017. Primarul nu a fost de acord, acesta considerând că unica soluție este tăierea coeficienților, adică a salariilor.

Un șef de serviciu din primăria municipală ar urma să aibă un salariu de încadrare mai mic cu 296 de lei față de anul trecut, dacă primarul Jianu va reuși să treacă de CL Motru tăierea coeficienților. “Scăderea se va aplica la toate categoriile de salariați întrucât primarul a modificat deja, pe hârtie, toți coeficienții de la salariile actuale ale angajaților, cu excepția a 52 de salariați la care li se vor majora chenzinele cu 25%, conform Legii 153, dar și cele ale primarului și viceprimarului. Eu sper ca aleșii locali să nu fie de acord cu această diminuare, ce va fi propusă de primar, proiect care nu a ținut cont de propunerile sindicatului. Vom vedea dacă mâine mai negociem…” a declarat liderul de sindicat din Primăria Motru. Acesta susține că salariații instituției sunt foarte supărați de situația creată în primărie. Liderul ar fi vrut ca primarul să fi luat în calcul și alte variante, cu condiția să se respecte legea. Tutunaru mai spune că voucherele de vacanță și indemnizația de hrană nu se introduc în salariul de încadrare. Se speră însă ca situația să fie reglată de CL în ședința de joi, în așa fel încât funcționarii instituției să nu sufere de tăieri salariale.
Primarul municipiului Motru, Gigel Jianu:
“Administrația ține de bani, deoarece mai vrea să facă și lucruri prin oraș, avem datorii de achitat, avem obligații la bugetul de stat care neachitate ne-ar pune în pericol accesarea de fonduri europene și ar fi păcat. Suntem în așteptare pentru o finanțare de 10 milioane de euro, practic, suntem în faza de contractare, și dacă nu facem dovada că nu avem datorii la bugetul de stat pierdem banii. Ar fi păcat că am muncit mult și ar fi păcat ca pentru salarii să ratăm finanțarea pentru oraș. Foarte mulți primari sunt supărați pentru că lumea nu i-a ales doar ca să dea salarii, ci să facă investiții pentru cetățeni. De cealaltă parte, sindicatele își fac datoria de a cere mereu drepturi salariale, fără să țină cont de nevoile oamenilor din localitatea unde lucrează. Până joi mai negociem. Propunerea mea este să plafonăm veniturile la nivelul celor realizate în 2018, chiar puțin peste, și să rămână toți la serviciu. Ei vor salarii majorate, că dacă vor fi probleme salariale abia atunci renegociem tăieri de salarii și chiar reduceri de personal. Acest lucru m-a uimit. Eu nu pot reduce norma de hrană și voucherul de vacanță”, a declarat primarul Jianu. Edilul a menționat că dacă nu trece proiectul propus de el, primăria ar intra în incapacitate de plată, mai exact ”în colaps”. “Consilierii locali își vor asuma un eventual blocaj, dar și tăierile cu mult mai mari de salarii în vară și chiar reduceri de personal”, a completat primarul.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here