Lideri de sindicat din CEO, cu dosar la DNA

601

Direcția Națională Anticorupție are în lucru un dosar în care s-a dispus deja verificarea unor lideri de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, pentru infracțiuni care privesc utilizarea banilor companiei, dar și a propriilor membrii și pentru rularea astfel a unor afaceri sindicale de proporții care, deși unele cu vechime, nu au ajuns până acum în atenția organelor penale de anchetă. Printr-o adresă transmisă recent reclamanților, organizații sindicale din CEO, DNA București îi anunță pe cei care au cerut controlarea acestor fapte de corupție că instituția va verifica, în perioada imediat următoare, felul în care s-au cheltuit banii în cauză, urmând să se solicite acte doveditoare Complexului Energetic Oltenia. Actele în cauză, transmite DNA, se referă la decontările făcute dintre fostele entități și organizațiile sindicale, dar și între acestea și fostele societăți la care sindicatele mai sunt sau au fost acționari, asociațiile sportive patronate de sindicate, constituite la nivelul acestor entități, dar și toate decontările din ultimul deceniu făcute către toate sindicatele din actualul CEO.

Marin Condescu, liderul USMO, este cap de afiș în noua anchetă a DNA, inițiată la sesizarea unor sindicate afiliate acum Federației Univers. Constantin Crețan și Nicu Bunoaica sunt liderii care susțin acum că DNA i-a informat, în scris, de existența cercetărilor care privesc sindicate care au fost afiliate sau încă sunt la FNME. Cei doi dețin documentul transmis de către DNA prin care se anunță că sesizarea sindicatelor independente din CEO nu a fost pusă la sertar, în cauză întocmindu-se un dosar penal în care s-au început cercetări. În actul respectiv se anunță reclamanții că documentele care vor sta la baza anchetei vor fi solicitate CEO și altor instituții competente, ca apoi și cei care se fac vinovați de decontările ilegale să fie audiați.

Două sesizări la DNA!
În timpul guvernării Ponta, sindicatele în cauză i-au cerut premierului de fapt aceste verificări, în perioada respectivă Marin Condescu fiind sub control judiciar și la distanță de sediile USMO și FNME. Acum, Condescu are acces la aceste organizații și chiar le conduce, la USMO fiind președinte, iar la FNME are o funcție de conducere “de onoare”. Asta în timp ce Condescu figurează ca inculpat în dosarul aflat pe rolul instanței din Olt. Condescu nu este singurul ce poate fi incriminat în acest nou dosar, ci alături de el pot avea aceeași calitate și alți lideri din FNME, dar și din alte structuri sindicale care funcționează în CEO. Funcționarii din biroul lui Ponta au transmis însă sesizarea către DNA, răspunsul fiind primit, vineri, la Târgu-Jiu. La DNA mai există însă și o altă sesizare, transmisă în decembrie 2015, conținând lucruri similare primei, cu diferența că acum reclamația a fost făcută spre procurorul-șef al DNA.

DNA, în lupta sindicală!
Reclamanții așteaptă acum ca ambele sesizări să facă obiectul aceluiași dosar penal devenit cu atât mai actual cu cât Condescu face tot posibilul să revină la butoanele CEO, manevrând, din spate, mișcarea sindicală.
De altfel, sindicatele independente din CEO au cerut informări repetate și actualei conduceri a companiei, legat de banii cheltuiți pentru Pandurii și pentru alte afaceri mai vechi.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here