Lider de sindicat, în greva foamei. „Nu mai aveam altă soluție”

1415

Președintele Sindicatului Renașterea Jilț Sud, Ion Popescu, a intrat, luni dimineață, în greva foamei, în fața sediului Complexului Energetic Oltenia din Târgu-Jiu. Liderul de sindicat s-a declarat nemulțumit de condițiile de muncă din carieră, dar și de modul în care s-a acordat ultimul adaos salarial, acuzând discriminări la împărțirea banilor.

Au apărut mari nemulțumiri după ce administrația Complexului Energetic Oltenia a decis să acorde salariaților, după negocieri cu sindicatele, suma de 90 de lei.
„Suma este una foarte mică. Vorbim de 20 de lei fond de promovare și încă 70 de lei brut în medie de fiecare salariat. E vorba de acei oameni care au fost promovați de doi ani încoace, dar nu au primit nimic la salariu”, s-au plâns sindicaliștii.

Discriminare salarială
Probleme mari sunt la Cariera Jilț Sud, unde liderul de sindicat Ion Popescu acuză discriminări salariale. De aceea spune că a și intrat în greva foamei.
„Nu mai aveam altă soluție. Am epuizat toate posibilitățile de a avea un dialog și de a ajunge la un consens cu administrația. Cel mai important motiv este legat de această discriminare salarială care se face nu doar la Jilț Sud. Directorii de cariere și sindicatele trebuiau să încheie un protocol care să prevadă criteriile de acordare a sumei de 90 de lei. Acest protocol nu s-a încheiat la UMC Jilț”, susține Popescu, vorbind despre discriminare. „La Jilț Sud au fost 49 de promovări, unele de la clasa de salarizare 15c la 16c, iar majorarea va fi una simbolică, de aceea nu s-au cheltuit toți banii. În schimb, la Jilț Nord au fost 90 de promovări, unii promovați de la clasa 24 la 35, iar fondul s-a consumat. Așa că s-a propus ca fondul nostru de la Jilț Sud să fie redistribuit la Jilț Nord. Colegii mei nu au fost de acord cu redistribuirea fondului de promovare”, a mai adăugat liderul de sindicat Ion Popescu, menționând că va sta în greva foamei „atât cât va fi nevoie”.

Acuză lipsa de dialog
Popescu este nemulțumit și de condițiile de muncă din carieră. Săptămâna trecută, la Jilț Sud au avut loc două accidente de muncă, motiv pentru care compania a și fost amendată, cu 10.000 de lei, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. „Accidentele s-au produs din cauza lipsei investițiilor, nu sunt fronturi de lucru, conducerea vrea cărbune, iar pentru asta s-a excavat fără a se respecta monografia de lucru”, a spus Popescu.
Liderul de sindicat a intrat luni după-amiază la discuții cu șefii Complexului Energetic Oltenia. „Nu trebuia să se ajungă în această situație dacă era dialog”, a conchis sindicalistul.

Luni după-amiază, Ion Popescu a anunțat suspendarea protestului.

IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here