Licitații cu repetiție! Contracte de milioane, ignorate de constructori

1942

Tot mai mulți primari din Gorj se plâng că întâmpină serioase probleme în realizarea unor investiții. Deși au bani, autoritățile locale nu găsesc constructori. Fie că vorbim de drumuri, reabilitări de școli, cămine culturale sau dispensare. La rândul lor, constructorii spun că nu au suficientă forță de muncă, pentru că muncitorii au plecat din țară, iar lucrările, în unele cazuri, sunt subevaluate și nu le pot realiza pe bani puțini.

Proiecte blocate inclusiv la Târgu-Jiu. Primăria încearcă să găsească firme dispuse să reabiliteze cele două pasarele din municipiu, care au nevoie urgentă de consolidare. „Reluăm licitațiile pentru cele două pasarele, cea de pe strada Unirii și cea din zona Ciocârlău, sperând ca de data aceasta să se prezinte constructori la licitație și să dăm drumul în acest an la lucrări. Pe cea de pe Unirii, am scos-o de trei ori și nu s-a prezentat nimeni. Sunt niște condiții puțin mai drastice în comparație cu lucrările pe care le realizăm în municipiul Târgu-Jiu. Trebuie să aibă și o anumită agrementare venită de la Ministerul Transporturilor, pentru că lucrează și pe rețelele de înaltă tensiune ale CFR-ului. Știu că sunt firme în Gorj care pot să realizeze aceste lucrări. Ori nu a fost oferta extrem de atractivă, ori, pe de altă parte, o fi volumul de lucrări extrem de mare și nu s-au angajat la o astfel de investiție destul de importantă”, a anunțat primarul Marcel Romanescu.

A treia oară-i cu noroc?
Probleme sunt și în comuna gorjeană Crușeț. Primăria încearcă pentru a treia oară să găsească un constructor pentru renovarea și modernizarea dispensarului uman. Valoarea estimată a lucrărilor este de 853.000 de lei, fără TVA, finanțare obținută prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2.
„Este a treia oară când scoatem la licitație lucrarea, nu se prezintă nimeni. Am discutat și cu proiectantul, dânsul zice că e bine argumentată situația financiară din proiect, dar nu mai vin constructorii”, ne-a declarat Teodor Godeanu, primarul interimar al comunei Crușeț.
Primarul spune că situația a apărut după ce în construcții a fost majorat salariul minim brut la 3.000 de lei. Asta a dus inevitabil la creșterea valorii manoperei, dar și a prețului materialelor de construcție. „Probabil nu vin și din cauza acelei ordonanțe, care a dus la scumpirea manoperei. În plus, construcția dispensarului implică multă forță de muncă, nu e ca și cum ai turna asfalt la un drum. La un drum, ai zece inși, ai făcut zece kilometri, dar la o construcție civilă este vorba de foarte multă manoperă”, mai spune Godeanu.

Reticența constructorilor
Firmele de construcții întâmpină, la rândul lor, probleme. Unele au fost puse pe butuci, iar cele care încă mai rezistă pe piață spun că abia găsesc forță de muncă, fie calificată sau necalificată. Un alt argument este acela că proiectele de investiții sunt, în unele cazuri, subfinanțate. Valoarea lor nu a mai fost actualizată, deși salariile în construcții au fost majorate.
„O scoatem din nou la licitație, a treia oară, la aceeași valoare, pentru că nu avem voie să umblăm la valoare. Noi am discutat cu proiectantul. Constructorul este normal să vrea mai mulți bani. Proiectul e aprobat pe PNDL. Mă gândesc că a fost acum și perioada asta tulbure cu schimbarea Guvernului, nu se știe clar dacă se mai continuă aceste proiecte pe PNDL și probabil constructorii au zis să stea un pic în stand-by. Noi avem contractul semnat pentru dispensar, dar, vedeți, că la noi în țară, totul este posibil”, mai spune Teodor Godeanu, viceprimarul cu atribuții de primar de la Crușeț.
Dispensarul se află în centrul comunei, la circa 200 de metri de primărie.
Și nu sunt singurele exemple din județ. Multe alte primării întâmpină aceleași greutăți, fiind proiecte care au fost scoase la licitație și pentru a șaptea sau a opta oară. La Motru, reabilitarea și dotarea unei grădinițe a fost licitată, anul trecut, de nu mai puțin de șapte ori.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here