Liceul de muzică, gazdă pentru tinerii instrumentişti

538

Municipiul Târgu-Jiu a devenit, de vineri, oraşul muzicii instrumentale culte şi asta pentru că în oraşul de pe Jiu şi-a deschis porţile Festivalul Internaţional de Muzică „Orpheus”. Evenimentul cultural a ajuns la ediţia cu numărul XII şi reuneşte, în acest an, concurenţi din trei ţări.

Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Târgu-Jiu este organizatorul evenimentului care reuneşte elevi muzicieni de mare talent din mai multe ţări. De asemenea, şi participanţii din ţară sunt destul de numeroşi, aceştia venind din mai multe oraşe cum sunt Petroşani, Deva, Bucureşti, Timişoara, Lugoj, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Turnu Severin, Iaşi, Târgovişte, Gheorgheni, Covasna şi, bineînţeles, Târgu-Jiu. „În decursul anilor, fiecare dintre directori au încercat să păstreze şi chiar să îmbunătăţească acest festival. Chiar am fost felicitată pentru faptul că am reuşit acest lucru şi că a devenit o tradiţie”, a spus Aurelia Savu, directorul Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu”, din Târgu-Jiu.

Bani din sponsorizări

O parte dintre concurenţi au ajuns deja de miercuri seara în municipiul Târgu-Jiu, aceştia fiind cazaţi la Liceul nr. 5. Pentru că sunt numeroşi, concursul începe vineri imediat după deschiderea oficială. „La pian sunt foarte mulţi, de asta, de la ora 10, la o oră după deschidere, începem concursul care durează şi vineri şi sâmbătă”, a mai spus Savu. Pentru acest festival se vor cheltui aproximativ 140 de milioane de lei, printre sponsori aflându-se şi Consiliul Judeţean Gorj, iar o parte sunt fonduri obţinute din taxele plătite de participanţi.

Gheorghe Zamfir jurizează evoluţia concurenţilor

Preşedintele juriului va fi maestrul naist Gheorghe Zamfir. Acesta ajunge în judeţul nostru încă de sâmbătă dimineaţa, pentru a participa la un eveniment, de fapt, la inaugurarea unei case-muzeu care îi va purta numele, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara. De asemenea, duminică seara, maestrul susţine un concert, la sala de spectacol a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, alături de pianistul gorjean Florin Berculescu. De-a lungul timpului, Festivalul de Muzică „Orpheus” a devenit o tradiţie şi un brand pentru Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu precum şi o competiţie respectată atât în ţară cât şi în afara ei.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here