Levănţica, calmează şi destinde

602
levanticaPlantă delicat parfumată, levănţica are multiple întrebuinţări: purifică aerul, alungă insectele, calmează şi destinde.
Levănţica (sau lavanda) are proprietăţi calmante şi antistres.

Uleiul esenţial de lavandă, plasat într-un difuzor, favorizează adormirea. Poţi pune un săculeţ sau o perniţă cu flori de levănţică pe pernă, să pui câteva picături de ulei esenţial de levănţică pe pernă sau să vaporizezi puţină apă cu lavandă pe perdele.

Există săculeţe, amestecuri de uleiuri esenţiale şi parfumuri de noapte pe care le poţi cumpăra de la farmacie sau de la plafar.
Pudră pentru săculeţ: 500 g flori de levănţică, 30 g flori de cimbru, 15 g frunze de mentă şi 2 cuişoare. Lasă-le să se usuce, fă-le pudră, pune-le în săculeţ şi stropeşte-l cu câteva picături de ulei esenţial de levănţică.
Apă florală pentru vaporizat în casă: lasă la macerat, timp de o săptămână, un pumn de flori într-un pahar cu alcool de 90 0 Sau 25 picături de ulei esenţial în 50 ml alcool. Filtrează şi păstrează conţinutul într-un borcan opac, bine închis.
Contra depresiei şi anxietăţii. În cazurile uşoare, se ia lavanda sub formă de tinctură – 1 linguriţă dizolvată în ˝ pahar cu apă, de 3-4 ori pe zi, în cure de 3 luni. în depresiile şi crizele de anxietate severe se administrează ulei volatil de lavandă: 2 picături amestecate cu puţină miere, de 3 ori/zi, pe stomacul gol.
Reţetele bunicii
– Oboseală, iritabilitate psihică, insomnie – băi cu lavandă, cu jumătate de oră înainte de culcare.
– Pentru digestie, degajarea căilor respiratorii şi contra migrenelor. Lasă la infuzat 10 minute, în apă clocotită, o lingură de flori uscate la o ceaşcă mare. Se iau 1-4 ceşti între mese.
– Comprese contra durerilor reumatismale, entorselor şi luxaţiilor. Lasă la fiert timp de 10 min. 30 g levănţică într-un litru de apă fiartă, apoi lasă la infuzat 10 minute.
– Contra arsurilor solare, înţepături de insecte, reumatism şi torticolis. Lasă la macerat 2 pumni de lavandă într-un litru de ulei de măsline timp de 3 zile, apoi filtrează. Aplică local cu o compresă sau masează bine zonele dureroase.
– Apă de toaletă. Lasă la macerat timp de o lună 50 g flori proaspete la ˝ litru de alcool de 90 grade plus 1/ 2 l apă plată. Filtrează şi păstrează într-un flacon ermetic.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here