LEURDA, o plantă cu valoare terapeutică

496
leurdaIarna, alimentaţia abundă în produse de carne şi cu mare carenţe în legume proaspete. Şi pentru că ne aflăm la început de primăvară, devine absolut necesară o curăţire a sângelui şi a organismului, datorită imunităţii scăzute din perioada de iarnă.

Primăvara intervine cu o plantă de mare valoare: leurda şi este unul dintre primii vestitori ai primăverii, care inundă la suprafaţa solului încă din luna martie, imediat după ghiocei.

Leurda conţine în esenţă proprietăţile usturoiului nostru, numai că are o putere curativă mult mai mare. Leurda are, în primul rând, rolul depurativ, respectiv capacitatea de curăţire a sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor.
Pentru această acţiune, se recomandă ca, în fiecare primăvară, să se facă o cură de 4 săptămâni, cu frunze proaspete (de remarcat ca, prin uscare, frunzele îşi pierd din proprietăţi). În plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge şi stimulatoare ale peristaltismului intestinal şi ale contracţiilor uterine.
Prin consumul intern, leurda acţionează favorabil în numeroase afecţiuni cum ar fi bolile gastrointestinale, are efecte în diaree acută şi cronică, dizenterie, indigestii, insuficienţă biliară, colici abdominale, balonări şi în distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici;
În afecţiuni cardiovasculare curăţă sângele de substanţe toxice, reduce hipertensiunea arterială, intervine în ateroscleroza coronariana, hematurie, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei prin fluidificarea sângelui şi prin dizolvare a plăcilor de colesterol;
În bolile aparatului respirator este benefică la persoane cu bronşite, tuberculoza pulmonară şi infecţii la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, răceli);
În afecţiunile sistemului nervos întăreşte memoria prin mărirea capacităţii de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă, stările depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate (frică) şi de nelinişte;
În boli renale curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează urinarea şi elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută.
Prin uz extern, leurda are bune efecte în combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, răni greu vindecabile, scrofuloza şi alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculilor (buboaielor).
Frunzele proaspete, excelente în salatele de primăvară
Având un excelent rol purificator, prin eliminarea deşeurilor toxice din ficat şi din sânge, precum şi un important rol fortifiant al întregului organism, leurda este recomandată intr-o cură benefică de primăvară.
Moduri de folosire:
– sub formă de condiment: frunzele proaspete de leurdă se mărunţesc ca pătrunjelul sau ceapa şi se presară pe pâine, în supe, sosuri, salate şi mâncăruri de carne.
– tinctura de leurdă: frunzele sau bulbii tăiaţi mărunt se introduc într-o sticlă până la gât fără a se îndesa, se toarnă deasupra rachiu de secară sau orice alt rachiu de 38-40% făcut în casă şi se lasă 14 zile în soare sau în apropierea maşinii de gătit. Se iau de 4 ori pe zi câte 10-15 picături în puţină apă.
– vin de leurdă: se ia 1 pumn de frunze tăiate mărunt, se lasă să dea câteva clocote în ¼ litru de vin alb, se îndulceşte după gust cu miere sau sirop i se bea din acest vin peste zi, încet, înghiţitură cu înghiţitură.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here