Leleştenii, camuflaţi pe câmpul muncii

280
babe camuflate (1)În comuna Leleşti, localnicii merg la muncile câmpului mai mândri ca niciodată şi asta pentru că au primit haine de la primărie. Şi nu este vorba despre orice fel de haine, ci chiar despre piese de vestimentaţie de camuflaj. Aşa se face că aceştia merg la sapă mai ceva ca pe front, „înarmaţi” cu tot ce trebuie şi echipaţi ca la carte.

Cele aproximativ o mie de familii din Leleşti au fost echipate cu raniţe, pelerine şi cămăşi kaki, echipamentele fiind aduse direct de la unităţi militare din capitală. Acestea au fost distribuite sătenilor pe post de ajutoare. Împărţeala a fost corectă, nimeni nu a rămas fără haine de camuflaj. De câteva zile bune se tot împart haine. Oamenii aşteaptă frumos în faţa primăriei, cu buletinul în mână, ştiind că la capătul rândului îşi primesc raniţa plină de haine de armată. „Sunt bune, că sunt noi. Cămaşa asta e bună de mine. O iau vara, la sapă, că e largă, intră aerul şi iese prin ea. E bună”, spune Iulia Truşcă, o localnică. Bărbatul femeii a găsit şi el ceva folositor între aceste ajutoare. „Sunt nişte izmene… trei perechi! Bune! Şi o centură, o curea de piele. Raniţa asta e bună la sapă, că pui mâncarea în ea, pui o sticlă de ţuică”, spune nea Ion. Alţii nu au fost chiar atât de norocoşi, găsind printre lucruri doar câteva curele bune de purtat sau chiar mănuşi.
„Sunt bune, că-s gratis”
Sătenii nu au găsit folos pentru fiecare piesă în parte, dar au fost mulţumiţi cu ce au primit. „Lasă domn’e, că-s bune, dacă e gratis! Sunt ele bune la ceva, acolo. Găsim noi ce să facem cu ele!”, spune şi Iulia Truşcă, o altă localnică. Femeile, mai iscoditoare de fel, ne-au declarat că materialul din haine este de calitate şi că acestea nu sunt nicicum de aruncat. „Materialu’ e d’ăla bun, că la armată nu făceau din orice. E bun şi sacu ăsta, că iei în el de-ale gurii. Şi basca e bună, că nu te mai bate soarele în cap”, spune Maria Nistor. De echipamentul de la armată s-a bucurat şi primarul Marian Rotaru care, din curiozitate, a încercat şi el câteva haine kaki.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here