Legumele şi fructele, ideale pentru perioadele caniculare

415

fructe si legumeDe caniculă am scăpat de câteva zile, de când au început ploile. Vara este abia la început şi cu siguranţă ne vom mai confrunta cu perioade caniculare. În acele zile, cele mai indicate alimente sunt legumele.

Tarabele pieţelor din Târgu-Jiu sunt pline cu fructe şi legume proaspete, pentru toate gusturile şi buzunarele.

Pieţarii din Târgu-Jiu s-au gândit la toate. Fie că sunt comercianţi sau producători, ei se asigură că pun pe mese numai produse proaspete şi de calitate. La temperaturile de vară, prea puţin ar rezista fructele şi legumele expuse, aşa că ele trebuie să se vândă într-o singură zi. Preţurile sunt conform crizei şi oricine, de voie de nevoie, îşi cumpără cele necesare. Pe perioada acestui sezon, la mare căutare sunt legumele pentru consumul zilnic. Fructele se vând şi ele bine, deoarece este timpul dulceţurilor şi compoturilor.

Legumele, alimentele ideale

Pentru a preveni deshidratarea în zilele toride trebuie să fim foarte atenţi la alimentaţie. Pe lângă aportul de lichide, e necesar să consumăm alimente bogate în vitamine şi minerale pentru a preveni apariţia tulburărilor metabolice. În această perioadă sunt recomandate legumele de toate culorile, consumate la orice oră, indiferent de modul de preparare. Ele au un conţinut scăzut de kilocalorii şi, prin urmare, nu trebuie să ducem grija kilogramelor în plus. Din cauza temperaturilor ridicate, mulţi dintre noi se confruntă cu o stare de moleşeală şi lipsa apetitului. Pentru a învinge aceste senzaţii, salatele şi legumele, în general, sunt cele mai indicate. Pentru scăderea temperaturii organismului e bine să consumăm salată verde, roşii, castraveţi, ardei, ceapă, varză morcovi sau ridichii, care sunt bogate în vitamine şi minerale.

Fructele, la fel de bune ca şi legumele

Fie că le consumăm ca atare, fie că le cumpărăm pentru a pregăti compoturi, gemuri sau dulceţuri pentru iarna ce urmează, fructele sunt nelipsite din casele gorjenilor. Acest lucru ne-a fost confirmat de George, un comerciant din piaţă: “chiar dacă unii cumpără numai câteva fructe, cât să consume într-o singură zi, totuşi numărul celor care cumpără este destul de mare. Cred că nu e om care să nu consume cel puţin un fruct pe zi. Mai ales acum, când e plin de caise, piersici, nectarine, iar preţul lor e undeva între 3 şi 4 lei şi nu e musai să ia un kilogram, omul poate să opteze numai pentru câteva bucăţi.”

Pentru o hidratare foarte bună, cele mai recomandate sunt fructele ce conţin multă apă, cum ar fi pepenele galben şi cel roşu (au în componenţa lor peste 90% apă). La fel de bune sunt şi căpşunele, cireşele, zmeura, afinele, ananasul sau portocalele, care uşurează şi digestia.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here