Legume din ultima lună de toamnă

477

legume de toamnaNoiembrie este o luna specială. Dimineţile destul de reci sunt echilibrate de căldura dulce de la amiază. Beneficiază de blajinătatea soarelui şi adună energie pentru iarna care stă să bată la uşă.

Noiembrie este luna de sfârşit de toamnă, aşa că eşti pe ultima sută de metri privind rezervele de vitamine şi minerale pentru sezonul de iarnă.

După abundenţa de fructe şi legume din septembrie, după savoarea pe care ne-a oferit-o luna octombrie, brumar şi-a făcut apariţia cu un regim de austeritate. Vă prezentăm câteva din legumele şi fructele din meniul lui noiembrie.

Varza – e gustoasă, consumată atât crudă cât şi călită. Salata de varză trebuie să fie garnitura prezentă la toate mesele în acest sezon. Dă un plus de savoare salatei de varză punând puţin piper, oţet balsamic şi cimbru uscat. Salata de varză e şi mai bună dacă adaugi o cutie mică de iaurt şi ulei de măsline. Nu omite faptul că varza are puţine calorii şi este binevenită în dietele pentru slăbit.

Sfecla roşie – este leguma care se află în plenitudinea gustului. Este o sursă de neegalat de vitamine şi minerale, pe care e bine să nu o eviţi. Salata de sfeclă este minunată, are un gust deosebit dacă i se adaugă şi puţin hrean şi este o desfătare pentru papilele gustative dar şi pentru sănătate în general.

Ţelina – aflată şi ea pe lista legumelor lunii noiembrie, este o legumă deosebit de bună. Datorită aromei, gustului, caloriilor puţine, ţelina se poate folosi în tot felul de preparate – în piureuri, în ciorbe şi salate. Nu o rata! Nu există o limită în ceea ce priveşte consumul acestei legume!

Păstârnacul – o legumă prea puţin prezentă în bucătăriile multora, deşi prezintă una dintre cea mai plăcută şi rafinată aromă naturală. Mai mult, este o legumă de iarnă, şi se poate utiliza în supe, ciorbe, salate, mâncăruri.

Ciupercile – chiar dacă ne referim la cele de pădure sau pur şi simplu la cele de cultură perioada lor este toamna. Au un gust deosebit, fiind suculente şi cărnoase. Ciupercile sunt perfecte în regimul vegetarian, deoarece au un conţinut bogat în proteine de calitate cu conţinut sărac de calorii.

Dovleacul – este ideal pentru această lună, se foloseşte la supe şi mâncăruri simple dar delicioase. Fie că e copt sau că devine o umplutură excelentă pentru plăcinte, dovleacul este un real medicament pe care e bine să-l iei pe tot parcursul lunii noiembrie

Hrean – şi acesta se regăseşte pe lista legumelor din noiembrie. Este ideal pentru acest moment al anului. Aduce un surplus de energie, binedispune, ţine răceala la distanţă, pune sângele în mişcare.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here