Legea, care deblochează 12 excavatoare din CE Oltenia, a trecut de votul Senatului! – Directorul Petroniu: “Fără aceste modificări legislative realizarea producției de cărbune, prevăzută în bugetul pe 2018, era pusă în pericol”

798

Proiectul de modificare a Codului Silvic, propus de către senatorii de Gorj, Scarlat Iriza(ALDE) și Florin Cârciumaru(PSD), care va fi susținut în Camera Deputaților de către Mihai Weber, a trecut, ieri, de Senat, astăzi legea ajungând, în sfârșit, la forul decizional. Completarea adusă Codului Silvic, ajunsă mult mai aproape de promulgare, ajută foarte mult Complexul Energetic Oltenia în privința ușurării procesului de expropiere a terenurilor forestiere, fapt care blochează carierele companiei încă din anul 2015. Modificarea Codului Silvic a trecut de Senat cu 72 de voturi pentru, venite din partea aleșilor PSD-ALDE-UDMR, dar chiar și a patru senatori PMP și a unuia USR, și cu 30 împotrivă.

După mai multe tergiversări, proiectul de modificare a Codului Silvic, susținut de trei parlamentari de Gorj, a trecut, luni, de votul Senatului, ajungând la Camera Deputaților unde se așteaptă o rapidă aprobare. De aici, rolul senatorilor de Gorj se oprește, iar misiunea de a trece legea de Camera Deputaților îi revine parlamentarului Mihai Weber, care s-a angajat în realizarea comună a acestui proiect legislativ, ce va debloca fronturile de lucru ale Complexului Energetic Oltenia. O spune fără menajamente chiar unul dintre oficialii CE Oltenia, implicat, de asemenea, în acest demers, mai exact, Ion Petroniu, directorul Direcţiei Strategie Dezvoltare al companiei de stat. “Avem trei excavatoare la Cariera Roșia, două la Pinoasa, două la Jilț Nord, trei la Roșiuța și alte două la Jilț Sud ,care se vor debloca în momentul în care legea, în această formă, este promulgată. Excavatoarele sunt blocate, majoritatea din 2015, iar acest lucru a adus deservicii companiei. Astapentru că, din acest motiv, costul de producție al CEO, pe tona de cărbune, a crescut substanțial făcându-se diverse artificii tehnologice pentru a asigura producția de lignit necesară funcționării grupurilor energetice”, a explicat Petroniu, care menționează că legea își va produce efectele benefice pentru CE Oltenia în maximum trei luni de zile.“Din momentul promulgării, CEO va face o documentație de scoatere etapizată a terenurilor din fondul forestier. Decizia de aprobare a acestei scoateri se va face prin Hotărâre de Guvern, iar acest proces va mai dura minimum trei luni de zile”, a completat directorul din cadrul societății de stat.

CEO și-a bazat bugetul pe 2018 pe Codul Silvic modificat
Directorul Direcţiei Strategie Dezvoltare a CE Oltenia nu a ascuns că societatea cu sediul în Târgu-Jiu și-a făcut calcule financiare pentru acest an având la bază și deblocarea celor 12 excvatoare din cariere miniere ale companiei. Mai exact, bugetul CEO pentru 2018 s-a bazat și pe modificarea Codului Silvic, proiect care mai trebuie să treacă de Camera Deputaților, senatorul Iriza considerând că totul se va finaliza luna viitoare. “Compania a prognozat aceste modificări legislative, și-a pus bază în acestea, pentru că altfel era pusă, din start, în pericol realizarea producției de cărbune, prevăzută în bugetul pe 2018. Evident și funcționarea grupurilor energetice, cu consecințele destul de dramatice la nivelul sistemului energetic național”, a mai completat Petroniu, care spune că fără implicarea celor doi senatori, Iriza și Cârciumaru, și a lui Weber care s-a angajat că se ocupă de proiect la Cameră, eforturile și dorințele oficialilor CEO nu s-ar fi materializat în ceva palpabil.

CEO a explicat, senatorii au votat!
“Dacă acești parlamentari de Gorj nu se implicau, și vă spun asta fără să ne ascundem, CEO nu ar fi reușit să deblocheze fronturile de lucru, situație care trenează deja de trei ani. Noi, cei din companie, am fost la comisii și am explicat necesitatea modificării acestei legi, dar fără ajutorul senatorilor Iriza și Cârciumaru, noul proiect de lege nu se putea realiza. Misiunea este continuată acum de către deputatul Weber, care va trebui să grăbească supunerea la vot a legii”, a mai spus directorul de Strategii din CE Oltenia. Acesta susține că deși ONG-iștii vor contracara atacând CEO, compania se poate apăra foarte ușor, asta deoarece societatea, pentru un singur hectar scos din fondul forestier, plătește de cinci ori valoarea acestuia. Mai mult, banii respectivi merg la un fond al statului român, care are posibilitatea să împădurească cinci hectare cu păduri, în loc de unul.

Iriza: Vot pozitiv al majorității la Senat, PNL a votat împotrivă!
Senatorul de Gorj, Scarlat Iriza, a fost mulțumit de votul dat de senatori, ieri seară, parlamentarii votând proiectul cu numărul trei de pe ordinea de zi, luni, în jurul orelor 17.30. “Au fost 72 de voturi “pentru”, venite din partea senatorilor PSD-ALDE-UDMR, dar chiar și a unuia de la USR și a patru senatori PMP. Legea a trecut, în ciuda celor 30 de voturi ,,împotrivă,, din partea liberalilor, iar marți este deja la Camera Deputaților, forul decizional. Am fost deja atacat de ONG-iști pe motiv că mă bat pentru CEO, dar le-am spus că, prin banii acestei companii din Gorj statul român va putea împăduri toată Țara Românească”, a declarat senatorul ALDE, Scarlat Iriza, cu mențiunea că luna viitoare legea pentru care s-a implicat atât de mult va fi, cu siguranță, promulgată.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here