Lege şi nu prea – Educatorii şi învăţători ar putea primi statut de professor

277

eleviAproximativ 1700 de cadre didactice din Gorj, educatori şi învăţători, vor putea primi statut de profesor şi salariu pe măsură, din acest an.

Legea în acest sens a fost deja dată dar, ca de obicei, încă mai sunt probleme la aplicarea ei.

Educatorii şi învăţătorii cu studii superioare au posibilitatea să primească statut de profesor. Pentru acest lucru cadrele didactice trebuie să înainteze o cerere către directorii de instituţii şcolare. Astfel, deşi au experienţă cu preşcolarii sau copiii de şcoală generală, aceste cadre didactice, în urma absolvirii unor studii superioare pot preda diferite materii şi la clase mai mari, luându-li-se în calcul inclusiv experienţa şi gradele obţinute anterior. Prin urmare, acestea vor fi plătite ca atare, cu salariul unui profesor, care este mai mare decât al unui educator sau învăţător.
Lege incompletă
Directorii şcolilor trebuie să aştepte, însă, apariţia normelor de aplicare a acestei legi, pentru că nu este foarte clară situaţia. Potrivit bazei legale, aceste cadre trebuie să aibă studii superioare, însă nu se ştie dacă în orice domeniu sau strict în învăţământ. „Trebuie să aşteptăm normele de aplicare a legii. Facultate a făcut şi cel care a absolvit dreptul, spre exemplu, şi profesează ca educator, dar nu ştim încă dacă intră şi ei în această categorie”, a declarat Florinela Ponta, preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Târgu-Jiu. În această situaţie se află nu mai puţin de 1050 de învăţători şi 650 de educatori din judeţul nostru.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here