Laringita, o afecţiune de sezon

571
laringitaPrintre afecţiunile de sezon se întâlneşte adesea şi laringita, o inflamaţie a mucoasei laringelui, care se manifestă prin răguşeală, uscăciune în gât, greutate sau înţepături la înghiţire şi mai ales tuse seacă, adesea dureroasă şi cu senzaţie de înecare.

Cauzele apariţiei laringitei sunt, de cel mai multe ori, expunerea prelungită la frig, inhalarea unor substanţe chimice iritante (vapori toxici) sau efort vocal intens (vorbire îndelungată). De regulă afecţiunile de intensitate mică nu durează mult şi senzaţia de disconfort dispare în cca. 4-5 zile. Însă dacă după această perioadă, efectele continuă să se resimtă, trebuie să apelaţi la metode terapeutice.

Laringita prelungită poate avea printre cauze şi anumite infecţii virale, caz în care se impune consultarea unui medic specialist care vă va prescrie medicaţie cu antibiotice. În cazul laringitelor acute, în funcţie de simptome, există ţi tratamente naturiste adecvate. Uşor de utilizat sunt ceaiurile, infuziile şi cataplasmele cu plante medicinale.
Pentru cei afectaţi de efortul vocal intens sau prelungit (profesori, cântăreţi, actori) este indicat ceaiul din frunzele plantei Erysimum officinalis, numită în popor şi Micsandra sălbatică. Se va prepara o infuzie dintr-o lingură de frunze uscate la o cană de apă fierbinte, timp de 20 de minute. După care se va bea cât de cald posibil. Se beau 3 căni pe zi, timp de 3-4 zile, după mesele principale.
Acelaşi efect îl va avea şi infuzia de Lumânărică. Un leac eficient împotriva răguşelilor îl constituie gargara cu infuzie de flori de Arnică. Infuzia se va prepara dintr-o linguriţă de flori uscate la o cană de apă fierbinte, care se vor lăsa acolo timp de 15 minute. Se strecoară apoi florile şi se face gargară, de 4-5 ori pe zi, în principal după mesele importante.
Ca regulă generală, în cazul durerilor de gât se recomandă consumul de lichide calde, precum supele uşoare şi mai ales ceaiurile de plante medicinale cu efect de decongestionare a laringelui şi a căilor respiratorii şi de calmare a durerilor de gât.
Cele mai eficace plante în acest sens sunt: Busuiocul, Echinaceea, Coada şoricelului, Ciuboţica cucului, Anghinare, Nalba, Pătlagina, Podbal şi Isop. Se folosesc atât sub formă de ceaiuri dar şi de infuzie. De regulă o cură de ceaiuri de cca. 7-8 zile este mai mult decât suficienta pentru calmare durerilor şi înlăturarea tuturor efectelor laringitei. Ceaiurile din plantele menţionate mai sus nu se vor consuma pe o perioadă mai mare de 14 zile.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here