Laptele matern, alimentul ideal pentru bebeluşi

466

alaptare-la-sanLaptele matern este alimentul ideal, cel mai bine adaptat nevoilor nou-născutului şi sugarului, asigurându-i acestuia o bună creştere şi dezvoltare şi protejându-l, în acelaşi timp, de infecţii şi alergii.

Totodată, alăptarea oferă cea mai bună ocazie de contact privilegiat al mamei cu pruncul său. Chiar dacă nu toţi bebeluşii se bucură de laptele matern, din diverse motive, trebuie spus, totuşi, că alăptatul oferă numai beneficii, atât copilului, cât şi mamei.

Din comoditate sau din cauza unor probleme de sănătate, multe femei nu-şi alăptează la sân bebeluşii, privându-i de beneficiile laptelui matern. În ţara noastră, statisticile spun că din aproximativ 200.000 de bebeluşi, care se nasc în fiecare an, nici un sfert nu sunt alăptaţi de mame în primele şase luni de viaţă, ceea ce este extrem de grav, susţin specialiştii, care mai adaugă şi faptul că aşa se explică de ce jumătate dintre nou-născuţi sunt anemici. Iar lista problemelor de sănătate nu se opreşte aici. Studiile arată că bebeluşul care nu este alăptat de mamă în primele luni de viaţă ajunge să fie şi de 25 de ori mai expus riscului de a muri de pneumonie, astm, diabet sau obezitate.
În Gorj, mămicile îşi alăptează bebeluşii
La maternitatea din Târgu-Jiu se pare că mămicile au înţeles sfatul specialiştilor şi se străduiesc să le ofere micuţilor lor laptele matern, atât de necesar nou-născuţilor. Medicii neonatologi de la Spitalul Judeţean Gorj le sprijină pe mamele de aici în privinţa alăptării, după cum ne-a declarat dr. Luminiţa Olănescu, medic primar pediatrie, secţia Neonatologie. „Le sfătuim pe mămici să-şi alăpteze copiii din primele ore după naştere şi chiar le punem copiii la piept, învăţându-le cum se face practic acest lucru. Iar dacă nou-născutul nu suge suficient la sân, este bine ca mămicile să folosească propriul lapte, muls cu mâna sau cu pompa, pus în recipiente sterile şi administrat copilului cu o linguriţă sterilă, evitând biberonul. Mămicile din spitalul nostru sunt conştiente de beneficiile laptelui matern şi am observat că voinţă există în rândul lor, ele alăptându-şi copiii, excepţie făcând, desigur, cele care au anumite probleme de sănatate. Nu există mame fără lapte, ci doar femei care nu-şi pot alăpta copiii din motive diverse”, a adăugat medicul Luminiţa Olănescu.
Medicii recomandă alăptatul până la doi ani
Copiii alăptaţi natural nu sunt doar mai rezistenţi şi mai sănătoşi, ci şi mai inteligenţi, de aceea specialiştii recomandă ca „mamele să continue alăptatul cât de mult timp este posibil, ideal este cel puţin şase luni de zile, iar reluarea activităţii mamei nu este un motiv pentru care să se renunţe la alăptatul copilului. De altfel, nu este indicat să se întrerupă brusc alăptarea, iar momentul când mama decide să nu-i mai dea lapte matern copilului ar trebui să fie undeva la vârsta de unu sau chiar doi ani ai micuţului. Din fericire, multe mămici au înţeles care sunt avantajele alăptatului atât pentru ele, cât şi pentru pruncii lor”, a subliniat dr. Luminiţa Olănescu.
Alăptarea – beneficiu pentru copii, dar nu numai
„Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născut deoarece are compoziţie constantă şi se adaptează perfect nevoilor sugarului. Dar şi pentru mamă este benefic alăptatul, întrucât femeile care alăptează au riscuri mai reduse de diabet, depresie şi cancer ovarian sau de sân”, a conchis medicul pediatru, Luminiţa Olănescu.
Mai mult decât atât, cercetările arată că un număr ridicat de mame care alăptează înseamnă şi economii de sute de mii de euro pentru sistemul de sănătate, prin scăderea duratei de spitalizare şi a numărului de consultaţii.
Iată, aşadar, cât de important este alăptatul şi cât de multe avantaje poate oferi!
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here