Laptele de Băleşti, interzis la prelucrare

463

0-37991-supermarketCentrul de prelucrare a laptelui din satul Raşova, comuna Băleşti, a fost închis de către inspectorii sanitar-veterinari gorjeni la finele săptămânii trecute. De asemenea, pe o perioadă determinată, închise au fost şi două magazine din localitatea Tismana.

În cazul centrului de prelucrare a laptelui de la Băleşti, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au dispus emiterea unei ordonanţe de interzicere a activităţii deoarece funcţiona într-un spaţiu neaprobat sanitar-veterinar, fără a fi înregistrat la DSVSA Gorj. „Am fost nevoiţi să luăm această decizie deoarece neînregistrările societăţilor, fără a avea toate autorizaţiile, nu le putem trece cu vederea. Toţi administratorii de societăţi trebuie să respecte normele legilor în vigoare”, a declarat Cristinel Giurcău, director adjunct al DSVSA Gorj. Acesta a mai spus faptul că pentru a desfăşura din nou activitatea, administratorii centrului de prelucrare a laptelui de la Băleşti trebuie să se autorizeze din nou la Registrul Comerţului.

De asemenea, oamenii legii au aplicat şi două ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru tot atâtea magazine din Tismana. Acestea nu vor putea desfăşura activitatea de comerţ cu amănuntul pe o perioadă de 30 de zile, timp în care, acestea trebuie să-şi remedieze deficienţele. „Vom merge din nou în control după expirarea termenului şi dacă nu au respectat măsurile dispuse de noi la prima verificare, vom trece la interzicerea activităţii”, a precizat Giurcău. Deficienţele găsite la faţa locului care i-au făcut pe inspectori să aplice ordonanţe temporare de suspendare au fost legate de spaţiul igienico-sanitar necorespunzător. Directorul adjunct de la DSVSA Gorj a adăugat faptul că cele două magazine nu funcţionau într-un spaţiu construit din materiale conforme.

Sancţiuni de 3.600 de lei

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii sanitar-veterinari gorjeni au aplicat şi un număr de şase sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.600 lei, în câteva magazine alimentare din comunele Negomir, Albeni şi Tismana. Motivele sancţiunilor contravenţionale au fost nerespectarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare, dar şi comercializarea directă către consumatorul final al produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare şi neaprobate sanitar-veterinar.

Sancţiunile şi ordonanţele aplicate de oamenii legii au fost date în urma a 87 de controale efectuate în unităţile sanitar-veterinare din Târgu-Jiu, Turceni, Bumbeşti-Jiu, Ţicleni, Rovinari, Motru, comunele Albeni, Alimpeşti, Băleşti, Fărcăşeşti, Ţânţăreni, Polovragi, Prigoria, Văgiuleşti, Samarineşti, Tismana. Alături de unităţile descrise mai sus, inspectorii DSVSA Gorj au mai verificat un supermarket, opt unităţi de alimentaţie publică şi colectivă, 12 brutării, patru carmangerii, două măcelării, trei abatoare, două ferme şi tot atâtea baruri.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here