Lansare la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, luni, ora 10,00 – Monografia ECATERINA TEODOROIU – capodopera scriitorului dr. Ion Mocioi

376

Cel mai serios, mai harnic şi mai prolific scriitor din Gorj – prof.univ.dr. Ion Mocioi – trudeşte asiduu pe tărâmul slovei şi, după ce am publicat săptămâna trecută recenzia lui Dumitru Dănău la o superbă carte de versuri a domniei sale, ne uimeşte iarăşi. Mi-a lăsat o monografie dedicată Ecaterinei Teodoroiu – Eroina de la Jiu, volum ce va fi lansat luni la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Târgu-Jiu.

Tomul scos într-un tiraj restrâns – 200 de exemplare – este de-a dreptul o capodoperă. Pe lângă scrierea cursivă şi extrem de documentată, numai bibliografia cuprinzând aproape 25 de pagini, are de toate, în cele şapte capitole ale sale, plus o Addenda. Başca faptul că recenta apariţie editorială beneficiază de o ilustraţie bogată, cu un sprijin semnificativ din partea îngrijitorului de ediţie prof. Daniel Mocioi, coperta fiind realizată cu un fin simţ artistic de către ing. Flavius Lăzăroiu, reprezentând reproducerea unui tablou al Ecaterinei Teodoroiu, semnat de regretatul şi celebrul pictor gorjean – de valoare europeană – Iosif Keber. Nu-mi dau seama câţi ani a muncit la această monografie atât de completă şi, bănuiesc, cu multe elemente inedite dar prof.univ.dr. Ion Mocioi ne-a obişnuit cu asemenea cărţi de căpătâi, aşa cum sunt şi multele tratate dedicate de domnia sa marelui Brâncuşi. Dintr-o notiţă, aflată în josul paginii 258, putem trage concluzia că lucrarea pe care-o prezentăm, în avanpremieră, este tipărită elegant şi pe o hârtie de un alb imaculat de tiparniţele Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, făcând cinste Editurii „Academica Brâncuşi”. Promitem a fi martorii oculari ai lansării de luni, ora 10, în Sala de lectură „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” Târgu-Jiu şi să revenim cu o relatare mai amplă. Deocamdată, adresăm felicitările noastre scrise distinsului autor – Dr. Ion Mocioi.
Ion Predoşanu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here