Lămâile verzi nu sunt lămâi necoapte

1104

lamai verziLămâile verzi au mai multă vitamina C decât grepfrutul, conţin un volum mare de bioflavonoizi şi sunt utile în tratarea tusei, răcelii şi gripei. Previn cancerul. Sunt cultivate îndeosebi pentru suc, folosit în special ca aromă în băuturi. Se consumă stoarse şi sunt cele mai acidulate fructe.

Lămâile verzi pot fi acre sau dulci, dar de obicei conţin mai mult zahăr şi acid citric decât cele galbene şi sunt mult mai acide şi înţepătoare la gust. Sunt originare din regiunea de sud-est a Asiei. Timp de sute de ani, marinarii britanici au mâncat lămâi verzi şi le-au băut sucul pentru a preveni îmbolnăvirea de scorbut în lungile călătorii pe mare. Din această cauză marinarii britanici erau porecliţi “limeys”. Lămâile verzi conţin substanţe fitochimice puternice, cunoscute sub denumirea de flavonol glicozide.

Printre acestea se numără şi limonin glucozida şi camforul, antioxidanţi puternici care ajută la prevenirea distrugerii oxidative a celulelor, lipidelor şi ADN-ului. Kemferolul poate ajuta la prevenirea arterosclerozei şi poate avea rol de agent chemopreventiv în lupta împotriva cancerului. Cercetările au arătat că legumele şi fructele bogate în vitamina C (deci şi lămâile, galbene sau verzi) sunt asociate cu riscul redus al pierderii vieţii din cauza bolilor de inimă, atacului de cord şi a cancerului. În satele din Africa de Vest, unde izbucnise holera, s-a demonstrat că sucul de lămâie verde folosit la masa principală a zilei a protejat împotriva îmbolnăvirii.

Recomandări de alegere şi păstrare a lămâilor verzi:

-Alegeţi lămâile verzi tari şi grele, pentru a avea cât mai mult suc.

-Alegeţi lămâile verzi care sunt strălucitoare, verde deschis sau închis.

-Porţiunile mici de culoare maronie nu ar trebui să afecteze aroma. Coaja tare încreţită este semn că lămâia este uscată.

-Lămâile verzi pot fi păstrate la temperatura camerei sau în frigider (într-o pungă de plastic) până la trei săptămâni. Lămâile verzi se păstrează cel mai bine în frigider, dar lăsate la temperatura camerei din timp vor da mai mult suc.

– În funcţie de tipul şi mărimea lămâii verzi, va fi nevoie de 6-9 fructe pentru a obţine o cană de suc proaspăt de lămâie verde. Dacă se stoarce cu mâna, se rostogoleşte cu palma pe o suprafaţă tare înainte de stoarcere.

-Lămâile verzi sau sucul de lămâie verde sunt un înlocuitor foarte bun al sării şi dau o aromă astringentă.

Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here