Laboratoare de cofetărie-patiserie din Gorj, amendate. Un restaurant a fost închis

1114

Mai multe laboratoare de cofetărie-patiserie din județ, precum și magazine alimentare dar și restaurante, au fost sancționate cu amenzi contravenționale ca urmare a depistării de către inspectorii sanitar-veterinari a mai multor nereguli.

În perioada 1-16 aprilie a.c., inspectorii Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale şi verificări în obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în Albeni, Aninoasa, Arcani, Baia de Fier, Bălăneşti, Băleşti, Bâlteni, Bengeşti-Ciocadia, Berleşti, Bolboşi, Borăscu, Brăneşti, Bumbești-Jiu, Bumbești-Piţic, Bustuchin, Crasna, Dăneşti, Drăguţeşti, Fărcăşeşti, Godineşti, Ioneşti, Leleşti, Licurici, Logreşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Novaci, Peștișani, Prigoria, Rovinari, Runcu, Schela, Scoarţa, Stănești, Târgu-Cărbunești, Târgu Jiu, Tismana, Turburea, Turceni, Turcineşti, Urdari, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.
Potrivit unui comunicat transmis de conducerea DSVSA Gorj, în timpul controalelor efectuate au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, reprezentând două avertismente şi 27 de amenzi în cuantum de 160.800 de lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din Albeni, Băleşti, Bengeşti-Ciocadia, Bumbești-Jiu, Bustuchin, Borăscu, Logreşti, Mătăsari, Negomir, Novaci, Prigoria, Runcu, Târgu Jiu şi Turceni, respectiv: ”două avertismente scrise proprietarilor unor exploatații non-profesionale, pentru înstrăinarea de animale fără documente sanitare-veterinare, respectiv sacrificarea de animale fără predarea crotaliilor către medicul veterinar de liberă practică împuternicit; o amendă de 1.200 lei proprietarului unei exploatații non-profesionale, pentru cumpărarea unei suine fără formular de mișcare; 1.200 lei proprietarului unei exploatații non-profesionale, pentru înstrăinarea şi/sau sacrificarea de animale fără să anunțe medicul veterinar de liberă practică împuternicit şi fără să-i predea acestuia crotaliile suinelor sacrificate, conform prevederilor legale; 1.200 lei la un magazin alimentar, întrucât operatorul nu asigura condițiile generale de igienă a spațiului şi echipamentelor; 3 x 1.200 lei unor persoane fizice, pentru comercializarea de produse lactate (brânză telemea, brânză de burduf, cașcaval) fără să dețină document de înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranța alimentelor; 4 x 1.200 lei la un laborator de cofetărie-patiserie şi 3 magazine alimentare, pentru manipularea de către personal a produselor alimentare fără a purta echipament de protecție sanitară (mănuși) şi fără a deține fișe de aptitudini; 3 x 1.600 lei proprietarilor unor exploatații non-profesionale, pentru că nu au anunțat medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la sacrificarea, respectiv îmbolnăvirea şi decesul unor suine din gospodărie; 10.000 lei la un magazin de furaje, pentru comercializarea de produse alimentare în incinta acestuia; 10.000 lei unui medic veterinar de liberă practică împuternicit, pentru neconformități în realizarea acțiunilor sanitare-veterinare cuprinse în Programul Strategic; 2 x 10.000 lei la un magazin alimentar şi un supermarket, pentru încălcarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare refrigerate şi/sau congelate (produsele lactate, carnea de pasăre, legumele, fructele şi peștele erau depozitate nesectorizat, fără delimitare distinctă); 2 x 10.000 lei la un laborator de patiserie şi un supermarket, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, ca și sancțiune complementară la supermarket dispunându-se reținerea oficială şi destinarea către neutralizare a cantității de 6,545 kg carne tocată de porc, în valoare de 170,10 lei, care nu era depozitată la temperatura impusă de producător; 3 x 10.000 lei la un magazin alimentar, o cofetărie (desfacere) şi un restaurant, pentru etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare destinate comercializării, au fost identificate stocuri semnificative de produse vegetale proaspete (legume şi fructe) care nu prezentau elemente de identificare privind originea si calitatea, pește congelat şi mici cu etichete deteriorate, lipsind elementele de identificare care atestă lotul şi originea, iar produsele de cofetărie nu erau etichetate corespunzător; 3 x 10.000 lei la un restaurant, un laborator de patiserie şi un magazin alimentar, pentru întreținerea necorespunzătoare a spațiilor şi echipamentelor (plafon cu exfolieri, pereți cu zone murdare, utilaje neigienizate; ambalaje goale depozitate în spațiul de producție; vitrina frigorifică nu asigura etanșeitate, avea porțiuni degradate, depuneri organice şi un strat gros de gheață; recipientele de precolectare a deșeurilor nu erau căptușite cu saci menajeri; nu toate chiuvetele erau dotate cu facilități igienice de spălare şi uscare a mâinilor), iar în cazul restaurantului s-a dispus emiterea unei ordonanțe de suspendare temporară pentru 30 zile a activității de alimentație publică; o sancțiune de 12.000 lei conducătorului unei autoutilitare, pentru transportul unor bovine neînsoțite de documentele legale, cu un mijloc de transport neautorizat; o amendă de 12.000 lei la un restaurant, pentru încălcarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor prelucrate”.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here