La Târgu-Jiu Observatorul astronomic în Parcul Central

778

primarieConsilierii locali au pus ieri, din nou, în discuţie realizarea în vechiul turn de apă al municipiului, aflat în parcul central din Târgu-Jiu, a observatorului astronomic.

Intenţia s-a lovit iniţial de refuzul primarului Florin Cârciumaru care a stabilit ca acest proiect să fie amânat deoarece referatul care stabilea realizarea acestei investiţii nu era bine întocmit. Tunând şi fulgerând edilul local a hotărât însă ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi la viitoarea şedinţă de Consiliul Local Târgu-Jiu fapt ce s-a şi întâmplat luni. Proiectul a fost aprobat între autorităţile locale şi Club Rotary, fiind încheiat un parteneriat de un deceniu.

Stelele, luna dar şi planetele îndepărtate nu o să nu mai fie, în curând, un mister pentru târgujieni. Şi asta, deoarece autorităţile locale au anunţat că vor să faciliteze, cât mai repede, accesul cetăţenilor către studierea fenomenelor astronomice, realizând un centru de cercetare, specific, în Parcul Central din Târgu-Jiu. Gazda spaţiului ce va fi prevăzut cu telescop este chiar Turnul de Apă din Grădina Publică a municipiului. Vechiul turn de apă al municipiului Târgu-Jiu trebuie să fie transformat, în curând, într-un centru de cercetare astronomică. Iniţiativa aparţine autorităţilor locale care vor să găsească o utilitate construcţiei ridicate aici în anul 1919. Turnul de apă are o înălţime, prevăzută în proiect, de aproximativ 23 de metri, şi un diametru al camerei din vârful clădirii de aproximativ 9 metri pătraţi. Clădirea a fost prevăzută, iniţial, cu o scară exterioară de stejar, care nu mai există acum, iar în ultima încăpere a fost amplasat un rezervor pentru apă, cu o capacitate de aproximativ 8000 de litri. Acest recipient există şi acum dar, deşi nu mai este utilizat de ceva vreme, cu ceva reparaţii încă ar mai putea fi funcţional. Cu apa din acest rezervor se uda înainte gazonul, florile şi chiar arborii din Grădina Publică. Proiectul va a fost aprobat ieri de consilierii locali la o lună după ce acesta a fost amânat la decizia lui Florin Cârciumaru.
Costurile amenajării şi instalaţiei observatorului vor fi suportate de Asociaţia Club Rotary Târgu-Jiu iar veniturile realizate prin explorarea observatorului astronomic vor fi împărţite în mod egal între primăria municipiului şi asociaţia acesta. Observatorul, după recepţia lucrărilor de instalare, va fi trecut în administrarea Centrului de Cultură şi Artă ,,Constantin Brâncuşi”, care va emite şi biletele pentru vizitatori şi va încasa valoarea acestora după care va vira jumătate din sumă asociaţiei.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here