La pământ!

415

Energia a fost doar o umbră a echipei care zburdase pe teren în FIBA Europe Cup în meciul cu Sigal Prishtina și a fost umilită la Sibiu, în meciul de campionat, scor 98-80 (27-22, 28-16, 24-18, 19-24).

Meciul cu echipa kosovară a adus din nou optimismul în tabăra lui Antonis Constantinides, care era sigur că Energia va lega din nou șirul victoriilor. Evoluția entuziasmantă din partida din cupele europene a fost însă doar un foc de paie, iar Energia a clacat lamentabil în meciul de la Sibiu. Ca urmare, echipa antrenată de Constantinides a ajuns la un bilanț catastrofal în Liga Națională, acolo unde în cinci partide disputate nu a reușit să strângă decât o singură victorie. E drept, din cinci jocuri, Energia a disputat trei pe terenuri străine, dar linia de clasament este una departe de cea pe care ar trebui să o aibă o medaliată cu bronz a campionatului intern, ca să nu mai amintim de performanța imensă reușită în sezonul precedent în EuroChallenge.

Într-un singur sens
Meciul nu a avut istorie, gazdele au arătat încă de la bun început că nu sunt dispuși să facă nicio concesie și că își doresc cu adevărat victoria, Energia fiind echipa care doar a încercat pe alocuri să le conteste, fără succes, autoritatea de pe teren. Prima repriză a arătat o echipă a Energiei surprinsă în special de reușitele de trei puncte ale pivotului Lalovic. Jucătorul sibienilor a avut patru reușite din patru aruncări din spatele semicercului în sfertul de debut, a ajuns la 5/5 în sfertul doi după care “și-a permis” și o ratare. După ce i-a debusolat total pe jucătorii Energiei, incapabili să facă față acestui tir de la distanță, în repriza secundă Lalovic a dispărut din peisaj, dar în locul său au apărut alți aruncători de trei puncte precum Gillbert, Mijajlovic sau Paul, jucători care, alături de Popa Calotă și Hardy au făcu ce au vrut cu echipa Energiei. Revenind la joc și la evoluția scorului, Energia a fost pe teren doar până la jumătatea sfertului doi. Tabela arăta la un moment dat 41-38 pentru gazde și Energia părea că poate rămâne în joc, însă ceea ce a urmat a fost incredibil. Echipa gorjeană a dispărut practic de pe parchet, iar scorul a devenit 59-38 după ce Aktaș, neputincios în fața lui Popa Calotă, a fost sancționat cu antisportiv. Reacția lui Aktaș a fost și mai urâtă atunci când a intrat în discuții contradictorii cu secundul Energiei, Claudiu Alionescu, moment în care a fost nevoie de intervenția lui Constantinides pentru ca incidentul, surprins și de camerele TV, să nu degenereze și mai mult. Cea mai mare diferență de scor s-a realizat la începutul sfertului patru, gazdele conducând cu 25 de puncte. La o asemenea desfășurare a scorului, Constantinides nu mai avea ce pierde și a apelat la mai mulți jucători români pe care i-a trimis pe teren pentru finalul partidei, printre ei fiind și Silviu Sanda, jucătorul târgujian reușind să și înscrie două puncte în acest meci. Din păcate, prea mulți jucători au dezamăgit, singurul despre care pot fi spuse lucruri bune fiind căpitanul echipei, Porter Troupe, care nu a putut însă decât să limiteze cât de cât proporțiile dezastrului.

CSU Atlassib Sibiu – Energia Târgu Jiu 98-80 (27-22, 28-16, 24-18, 19-24)
Sala „Transilvania”, Sibiu, spectatori: 1.500
CSU Sibiu: Gillbert (22), Hardy (16), Popa Calotă (16), Lalovic (15), Paul (11), Mijajlovic (10), Harrison (6), Cioacătă, Tincu, Păun, Vrîncian, Banciu. Antrenor: Dan Fleşeriu.
Energia: Troupe (20), Radosavljevic (17), Diggs (9), Eziukwu (9), Mack (8), Miles (7), Guţoaia (5), Andrei (2), Sanda (2), Șanta (1), Aktaş, Mihuţi. Antrenor: Antonis Constantinides.
Arbitrii: Marius Ciulin, Şerban Raşoga, Dragoş Nicolae.

Despărțire de Constantinides?
Lucrurile nu merg deloc cum se aștepta antrenorul Antonis Constantinides la începutul sezonului și acest lucru l-ar putea costa chiar postul. În cazul în care echipa gorjeană nu se va întoarce cu un succes din Insula Afroditei, acolo unde mâine va juca în FIBA Europe Cup contra celor de la AEK Larnaca, situația lui Constantinides se complică destul de mult, iar conducerea ar putea fi pusă în postura de a căuta un alt tehnician căreia să-i încredințeze echipa. Chiar și antrenorul Constantinides a declarat după meciul de la Sibiu că lucrurile trebuie să se schimbe, inclusiv la nivelul staff-ului: “Noi practic nu ne-am prezentat în teren. În momentul de față, se pare că avem probleme serioase ca echipă și, după ce ne întoarcem din Cipru, vom face o întâlnire cu conducerea pentru că este nevoie de o schimbare majoră, la nivelul antrenorilor, jucătorilor. Trebuie să se schimbe foarte multe lucruri pentru că nu putem continua cu astfel de evoluții. Și antrenorului și staff-ului tehnic, trebuie să ne fie jenă pentru prestația din această seară. Echipa Energiei, în ultimii doi ani, a crescut, a ajuns la un nivel superior și nu putem să ne prezentăm așa cum am făcut-o astăzi. Felicit echipa din Sibiu și pe antrenorul Dan Fleșeriu, și le doresc o evoluție cât mai bună în campionat. Problema noastră cea mai mare este că marți am jucat foarte bine și după patru zile nu jucăm deloc. Vă dați seama că în astfel de situații, concluzia ar fi că echipa nu este una serioasă, și pentru că eu sunt responsabilul principal pentru echipă, îmi cer scuze pentru prestația de astăzi din teren și voi suporta consecințele. Trebuie găsită o soluție cu orice preț pentru că anul trecut am avut o echipă foarte bună care a obținut performanțe”, a declarat antrenorul Constantinides.
Primul care va pleca pare a fi Anthony Miles, americanul fiind cel care dorește să plece motivând că nu s-a adaptat și că în condițiile în care și soția și copiii trebuie să părăsească România după ce le vor expira vizele turistice, el nu va mai continua la Energia. De fapt, conducerea clubului a acceptat acest lucru de ceva vreme, iar partida din Cipru se pare că va fi și ultima în care Miles va îmbrăca tricoul Energiei.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here