La Gorj, scădere a ratei şomajului

367

jobNumărul şomerilor a continuat să scadă de o lună la alta în ultimele şase luni, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Astfel, la început de an, Gorjul are, conform evidenţelor AJOFM, un număr de 14.821 de şomeri şi o rată a şomajului de 9,62%.

„Suntem în scădere de la lună la lună cu numărul şomerilor. Un exemplu ar fi luna decembrie când erau cu douăzeci de şomeri mai mulţi decât la debutul noului an, iar rata şomajului la nivel de judeţ era de 9,64%”, a declarat Ana-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj.

De asemenea, o altă comparaţie este luna octombrie când rata şomajului era înregistrată la cifra de 10,79%, numărul de şomeri fiind de 16.230, pentru ca în următoarea lună, respectiv noiembrie, numărul şomerilor să fie de 15.224, rata şomajului fiind raportată la 9,9%.

Cursurile, un plus la scăderea şomerilor

Un motiv pentru care rata şomajului a scăzut este acela că şomerii înregistraţi în evidenţele AJOFM Gorj au participat la cursuri de (re)calificare şi astfel au putut fi încadraţi mai uşor pe un post. Astfel, potrivit lui Romeo Chiriac, consilier superior în cadrul instituţiei, unitatea a organizat de-a lungul anului 2010 un număr de 47 de cursuri de formare profesională. La acestea au participat 1.177 de persoane, dintre care 651 şomeri indemnizaţi, 351 neindemnizaţi, 167 de deţinuţi, şi alţi opt gorjeni au plătit pentru efectuarea cursurilor.

„În prezent, AJOFM Gorj are în derulare un număr de opt cursuri de calificare profesională care sunt frecventate de 194 de persoane, 80 dintre acestea fiind şomeri indemnizaţi, 57 neindemnizaţi, 56 sunt deţinuţi în cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu, iar un cursant şi-a plătit aceste studii”, a declarat Romeo Chiriac.

Pentru lunile ianuarie şi februarie, AJOFM Gorj şi-a propus să organizeze cursuri de (re)calificare în meseriile de lucrător în comerţ, comunicare în limba engleză, dulgher – tâmplar – parchetar, operator în introducere, prelucrare şi validare date, zidar – pietrar – tencuitor, inspector de resurse umane şi lucrător în hoteluri.

Gorjenii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligaţi să participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de AJOFM Gorj. Persoanele îndreptăţite pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă.

81 de job-uri

Pentru această săptămână, AJOFM Gorj a pus la dispoziţia miilor de şomeri din judeţ un număr de 81 de locuri de muncă vacante anunţate de angajatorii gorjeni. Astfel, cele mai multe posturi, respectiv de 19 sunt de preparator produse lactate, 18 sunt pentru şoferi de autoturisme şi camionete şi şapte de agenţi de securitate. Totodată, în această perioadă, mai sunt vacante patru posturi de ingineri în industria alimentară la societăţile de profil din judeţul nostru, câte două de medic rezident, gestionar depozit, lucrător gestionar, strungar, brutar, alte trei sunt pentru fochist cazane industriale, şi câte un post vacant este pentru experţi în relaţii internaţionale, consilier juridic, desenator tehnic, asistent manager, sudor, lăcătuş mecanic, dispecer, tehnician electrician.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here