La Cultură – Spaţiu de desfacere pentru lucrările meşterilor populari

367

anticariatMeşterii populari vor avea, de acum, un spaţiu fix unde îşi vor putea expune spre vânzare obiectele tradiţionale.

La parterul sediului Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Gorj, a fost amenajat un stand special şi pentru desfăşurarea de activităţi culturale, inclusiv pentru două ONG-uri.

Luni,14 decembrie, va avea loc inaugurarea standului respectiv, din acel moment orice doritor care va trece pragul Direcţiei pentru Cultură din Târgu-Jiu putând să admire dar să şi achiziţioneze lucrările realizate de meşterul olar Ion Retezeanu, meşterul popular Pompiliu Ciolacu şi ale Asociaţiei „Provertical”. „Locul este cam mic dar momentan nu şi-au exprimat această dorinţă decât foarte puţini meşteri populari. Este un început”, a declarat directorul DJCCPCN Gorj, Pompiliu Ciolacu Junior.
Locaţia în care îşi desfăşura activitatea anticariatul Asociaţiei „Prietenii cărţilor” până acum câteva luni de zile, a primit aceeaşi destinaţie, însă după ce a fost reamenajat şi reparat. În acelaşi loc îşi vor expune lucrările şi meşterii populari din Gorj care s-au arătat interesaţi de această posibilitate. Numărul acestora este, însă, momentan destul de mic.
Elevii –principalii beneficiari ai Centrului de film
În cel de-al doilea stand, ce era utilizat mai mult ca spaţiu de depozitare, va funcţiona un centru pentru film. Asociaţia „De la români pentru români”, din Bucureşti se ocupă cu realizarea sau difuzarea de filme, acestea fiind fie documentare, istorice sau chiar de prezentare, inclusiv la nivel local şi judeţean. Astfel, pe lângă filmele deja existente şi absolut necesare într-o filmotecă, se pot realiza şi filme despre meşterii populari sau orice altă valoare a judeţului care merită promovată. Potrivit directorului DJCCPCN Gorj, au fost realizate parteneriate cu două şcoli, anume Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi Palatul Copiilor, ambele din Târgu – Jiu, în vederea punerii la dispoziţie a filmelor elevilor care pot desfăşura inclusiv o oră de curs în cadrul acestui centru.
Spaţiu gratuit pentru realizatorii de cultură
Cu ambele asociaţii au fost încheiate contracte pe un an, cu titlu gratuit. Iniţial, în cadrul acestei locaţii a fost gândit un spaţiu de desfacere pentru producătorii de instrumente muzicale dar această idee nu a prins contur, fiind înlocuită cu centrul de film. „Am căutat noi ONG-uri de profil. Am ales pe cei cu filmul pentru că mi se pare interesant şi pentru că dacă nu am reuşit să deschidem magazinul de instrumente muzicale atunci am căutat pe cineva care să poată oferi altceva. Va fi de folos, mai ales pentru copii. Dacă vor învăţa la şcoală despre o întâmplare istorică sau despre un roman, vor putea veni să vadă şi ecranizările”, a completat Ciolacu. Spaţiul va fi inaugurat luni, când se va proiecta şi un DVD cu colinde.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here