La 160 de ani de la naştere – Sărbătoare Eminescu

410
mihai eminescuÎmplinirea a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu este născătoare a unei Sărbători Eminescu organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” cu sprijinul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, Liceului de muzică şi artă „Constantin Brăiloiu”, Palatului Copiilor Tg-Jiu, Filialei Gorj a U.S.R. şi Centrului Cultural de Artă „Constantin Brâncuşi”. Manifestarea se va desfăşura vineri, 15 ianuarie 2010, începând cu ora 11.00, la Biblioteca Judeţeană în holul căreia se va afla şi o expoziţie de carte Mihai Eminescu.

Evenimentul cultural, ai cărui moderatori vor fi Ion Cepoi, director CJCPCT Gorj şi Alexandra Andrei, director al Bibliotecii Judeţene, va avea loc în Sala de lectură a bibliotecii, sală care poartă de altfel numele „Luceafărul poeziei româneşti”, şi va debuta cu expunerea profesorului Zenovie Cârlugea intitulată “Contemporanul nostru, Mihai Eminescu”. În acelaşi context vor fi lansate ediţiile revistelor «Portal Măiastra» – editată de CJCPCT Gorj şi Societatea de Ştiinţe Filologice – Filiala Gorj şi «Caietele Columna» editată de Societatea Culturală «Columna». De asemenea, dedicat aniversării a 160 de ani Mihai Eminescu, va fi prezentat cu acest prilej şi suplimentul „Floare albastră” al revistei „Bolta verde”.
Şi pentru că cea mai frumoasă aducere aminte a geniului său creator sunt versurile, participanţii la manifestare vor avea ocazia să asculte un recital de poezie eminesciană susţinut de către Pompiliu Ciolacu, George Drăghescu şi Spiridon Popescu. Elevi ai Liceului de muzică şi artă – Ana Târsu şi Andrei Timofte, de la clasa de canto prof. Mareş Gabriela, la pian prof. Alina Şuvăr, vor fi prezenţi cu un recital de romanţe, împlinirea acestui moment muzical fiind realizată de interpreţi cunoscuţi ai Ansamblului artistic profesionist “Doina Gorjului”. Cu prilejul aniversării de vineri vor fi decernate premiile Revistei Polemika la concursul de eseuri pe tema “Redescoperindu-l pe Eminescu”, organizat în colaborare cu Colegiile Naţionale “Spiru Haret”, “Ecaterina Teodoroiu” şi “Tudor Vladimirescu”.
Viorel Surdoiu
„Aşa l-am cunoscut atuncea, aşa a rămas până în cele din urmă momente bune: vesel şi trist; comunicativ şi ursuz; blând şi aspru; mulţumindu-se cu nimica şi nemulţumit totdeauna de toate; aci de o abstinenţă de pustnic, aci apoi lacom de plăcerile vieţii; fugind de oameni şi căutându-i; nepăsător ca un bătrân stoic şi iritabil ca o fată nervoasă. Ciudată amestecătură! – fericită pentru artist, nefericită pentru om!” Titu Maiorescu
„Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România şi dintr-o parte şi dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata şi deplina înţelegere a instituţiilor noastre de azi ne trebuie o generaţiune ce-avem de-a o creşte de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele ţării e creşterea morală a generaţiunii tinere şi a generaţiunii ce va veni. Nu caut adepţi la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ţine ca la el însuşi.” Mihai Eminescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here