Juniorul de la Cultură: “Calea Eroilor pe lista UNESCO, un pas înainte pentru Gorj”

353

ciolacu JRÎnceperea procedurilor pentru includerea Ansamblului monumental „Calea Eroilor” pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost primită cu bucurie de reprezentanţii instituţiilor culturale din Gorj.

Printre cei care văd în aceste proceduri un pas important pentru protejarea obiectivelor culturale din judeţul nostru se numără şi Pompiliu Ciolacu Jr., directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Gorj.

Potrivit directorului DJCPN Gorj, includerea Ansamblului monumental „Calea Eroilor” pe lista UNESCO ar fi un lucru bun deoarece reprezintă „un pas înainte; în momentul în care vom reuşi, nu se vor mai putea face modificări neautorizate”. Un alt avantaj pe care Pompiliu Ciolacu Jr. consideră că-l va aduce acest demers este cel legat de obţinerea finanţărilor necesare lucrărilor de întreţinere a operelor lui Brâncuşi. „Va uşura obţinerea finanţărilor de care este nevoie pentru întreţinerea acestui ansamblu”, a declarat Ciolacu. Ansamblul monumental Calea Eroilor are dispuse pe circa 1,5 km celebrele lucrări, Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit, la care se adaugă Biserica Eroilor cu hramul Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Realizare a marelui artist de renume mondial Constantin Brâncuşi, a fost ridicat, cu eforturile conducătoarei Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene, Arethie Tătărescu, între anii 1937 şi 1938. Este dedicat memoriei eroilor care s-au jertfit pentru reîntregirea neamului. Potrivit unui comunicat emis marţi, 5 iulie, Ministerul Culturii a dat „undă verde” înscrierii Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu pe lista monumentelor UNESCO. Ansamblul a fost inclus încă din 1991 pe lista tentativă dar demersurile au fost reluate de abia anul acesta, în februarie. Dosarul va fi întocmit de Institutul Naţional al Patrimoniului, în acest scop urmând a fi constituit un comitet pluridisciplinar format din personalităţi recunoscute ca experţi în opera lui Constantin Brâncuşi. Din partea instituţiei este desemnat un grup format din Cristina Ionescu, Daniela Mihai şi Anca Filip.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here