Jumătate din personalul medical din Hong Kong refuză să se vaccineze împotriva gripei porcine

535
Jumătate dintre angajaţii în domeniul sănătăţii din Hong Kong refuză să se vaccineze împotriva gripei A H1N1, de teama efectelor secundare şi a neîncrederii în eficienţa vaccinării. Cele 2.255 de persoane – medici, infirmiere şi alţi profesionişti în domeniul sănătăţii – care lucrează în 31 de departamente spitaliceşti din Hong Kong au răspuns chetionarului realizat sub supravegherea profesorului Paul Chan, de la Universitatea chineză din Hong Kong şi realizat în martie şi mai 2009.

În martie, chestionarul se referea numai la gripa aviară H5N1, pe atunci în faza trei de alertă, potrivit clasificării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În mai, acesta se referea la gripa A H1N1, pe atunci la nivelul cinci de alertă (care precede pandemia).

Pentru gripa aviară, numai 28,4 % dintre persoanele care au răspuns în martie ar fi acceptat să se vaccineze.  Proporţia era de 34,8 % în mai. În mai, pentru gripa A H1N1, 47,9 % dintre persoane au declarat că ar fi de acord să fie vaccinate. Printre cei care ar refuza, motivul invocat cel mai adesea a fost teama de efectele secundare, urmat de lipsa eficienţei vaccinului. Persoanele care vor să se vaccineze împotriva virusului A H1N1 sunt majoritatea tinere şi s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere în 2008/2009.

Atât în cadrul OMS cât şi în statele care au stabilit un plan de pregătire în cazul gripei, membrii personalului medical ocupă locuri prioritare în procesul de vaccinare, ca urmare a riscului mai mare de contaminare şi a rolului lor în cazul unei pandemii de gripă, aminteşte studiul.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here