Judeţul Gorj, prezenţă remarcabilă la Târgul Internațional de Turism ” TT Warsaw”

636

La invitația Autorității Naționale pentru Turism (A.N.T.) și a Reprezentanței de Promovare Turistică a României în Polonia, în perioada 24-26 noiembrie 2016, Județul Gorj a participat la cea de-a 24-a ediție a  Târgului Internațional de Turism ” TT Warsaw”, ce a avut loc în Varșovia, în calitatea de regiune parteneră a României, alături de Negrești-Oaș.

Delegația Județului Gorj a fost alcătuită din reprezentanți ai Consiliului Județean Gorj și instituții de cultură subordonate autorității județene. Astfel, la evenimentul internațional din Varșovia destinația turistică Gorj – ”Acasă la Brâncuși” a fost evidențiată de către Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, meșteri ai Școlii Populare de Artă Târgu Jiu: Filomela Tiștere (țesături), Dumitru Coneru (olărit), Nicolae Rotaru (arta lemnului), Liliana Arapu (țesături) precum și din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj: Pompiliu Ciolacu (arta lemnului) și Gherorghe Ciuncanu (broderie costume populare).

La inaugurarea manifestării expoziționale, în prezența oficilităților din Polonia și România precum și a reprezentanților celorlalte țări participante din industria turistică,  au fost prezentate două momente de dansuri tradiționale gorjenești.  Au luat cuvântul dl. Dawid Lasek- subsecretar de stat în Ministerul Sportului și Turismului din Polonia,               dl. Rafal Romanowski-subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dl. Tadeusz Deszkiewicz-consilier al Președintelui Republicii Polone, dl. Pawel Niewiadomski- președinte Camera de Turism a Poloniei, doamna Anca Pavel Nedea-președinte Autoritatea Națională pentru Turism din România. Conceptul de prezentare a standului României,ca Țară Parteneră a TT Warsaw 2016, a fost unul interactiv, punându-se accentul pe implicarea vizitatorilor în activitățile de promovare turistică. Pe parcursul celor trei zile de desfășurare a târgului, au fost organizate expoziții de artă tradițională, concursuri cu premii, lansări de ghiduri turistice, vizionări de filme de promovare a obiectivelor naționale de interes turistic, cultural și istoric, expoziții de gastronomie, degustări de vinuri românești, simulări de escaladă. Alături de acestea, demonstrațiile de meștesuguri populare, secvențele de prezentare a obiceiurilor de iarnă și dansurilor populare precum și parada portului tradițional gorjenesc susținute de Județul Gorj au constituit momente de  mare atracție atât pentru publicul larg cât și participanții expoziționali ai celorlalte țări.

În cadrul conferinței de presă cu participare internațională, organizată de Autoritatea Națională de Turism alături de Ambasada României în Polonia, destinația turistică Județul Gorj- ”Acasă la Brâncuși” a fost evidențiată prin posibilitatea practicării turismului cultural, de aventură, speologic, ecumenic și agroturismului cu principale obiective de atracție: Transalpina, zona montană Rânca, orașul Târgu-Jiu- cu tripticul brâncușian: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana fără de Sfârșit, Hobița-locul natal al sculptorului Constantin Brâncuși, mănăstirea Tismana, peșterile, rezervațiile naturale și gastronomia locală.  De asemenea, Județul Gorj  a fost în centrul atenției la Seara de Gală  organizată de România în calitate de Țară parteneră, eveniment  la care au participat reprezentanți oficiali ai țării gazdă și ai țărilor invitate,  cum ar fi:  ambasadorul României în Polonia, dl.Ovidiu Dranga, președintele A.N.T.- dna. Anca Pavel Nedea, subsecretarul de stat pentru Turism- dl. Dawid Lasek, reprezentanți ai Camerei de Turism a Poloniei, directori ai departamentelor de turism din ministerul de resort, Camera de Comerț Româno-Polonă, dl. Horațiu Radu-subsecretar de stat MAE, vicepreședintele Senatului polonez –dna. Maria Koc, președintele Comisiei Parlamentare de Educație Fizică, Sport și Turism- dl. Ireneusz Ras, alți parlamentari și ambasadori.

Pe durata festivității, artizanii populari au promovat cultura și meșteșugurile specifice Gorjului prin organizarea unui stand expozițional iar Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului” a pus în scenă un spectacol cu obiceiurile de iarnă, sârbe și hore gorjenești, Seara de Gală încheindu-se  cu renumitul dans popular  ”Perinița”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here