Jonglerii cu bonuri de benzină şi cheltuieli ireale de protocol şi salariu, marca Marius Vlaicu

394

Picture 036Prim-vicepreşedintele UNPR Gorj, totodată şef de campanie al organizaţiei pentru alegerile locale, Marius Vlaicu, a fost prins pe picior greşit de auditorii Curţii de Conturi Gorj cu puţin timp înainte să renunţe la funcţia de director, deţinută la Parcul Industrial Sadu. Vlaicu, viitor candidat pe listele de consilieri judeţeni ai UNPR Gorj, a dat, potrivit procesului-verbal de constatare al Curţii de Conturi, un tun serios instituţiei publice înainte să îşi facă bagajele şi să se mute în barca progresistă, bani care, din păcate, nu s-au recuperat în ciuda unui proces intentat de actualul director al unităţii de la Bumbeşti-Jiu. La ce s-a pretat Vlaicu pentru a-şi umple buzunarele cu banii unităţii aflate în pierdere financiară şochează, mai ales că politicianul a avut tupeul să ocupe, în continuare, funcţii pentru care trebuia şi trebuie să aibă o anumită probitate morală.

La 1 iunie 2010, Marius Vlaicu, fost membru PSD, devenea director adjunct al unei subunităţi a SNLO de la Rovinari. Se întâmpla la scurt timp după plecarea sa din funcţia de director al Parcului Industrial Sadu, plecare datorată schimbării statutului politic al lui Vlaicu, devenit preşedinte interimar al UNPR Gorj. Concubinajul PDL-UNPR, partide aflate la Guvernare, îi aduce lui Vlaicu funcţia din cadrul SNLO şi recomandarea, făcută de fostul lider al PDL Gorj, Ionel Manţog, de înfiinţare a organizaţiei progresiste la Târgu-Jiu, lucru confirmat chiar de 1acesta, pe parcurs. Vlaicu îngroapă astfel trecutul său de la PSD şi de la Parcul Industrial Sadu, începând o nouă ,,carieră” sub auspicii favorabile dar ,,portocalii”. Nu spune însă nimic de neregulile cu 2care a fost prins de auditorii Curţii de Conturi Gorj, în raportul înaintat de aceştia pe 16 aprilie 2010. Şi normal că nu spune 3deoarece i se intentase un proces pentru recuperarea banilor pe care specialiştii Curţii de Conturi i-au depistat ca fiind preluaţi ilegal de către fostul director al Parcului Industrial Sadu.

Banii din delegaţii, în buzunarul directorului Vlaicu

Ce stabilesc auditorii mai precis? “În urma verificărilor efectuate în luna iulie 2009, urmare a eşantionului realizat prin raţionament profesional, a operaţiunilor privind delegarea în afara localităţii, s-a constatat că au fost emise un număr de 3 ordine de deplasare(delegaţie) pentru domnul director general Vlaicu Popa Marius Eremia”, se arată, iniţial, în documentul Curţii de Conturi. ,,Ordinul de deplasare(delegaţie) nr.144-01.07.2009 la SC NITROPARC 4SA, pentru perioada 02-03.07.2009, în valoare de 253,95 de lei, din care 208,95 lei-transport auto 5propriu şi 45 de lei-diurnă; Ordinul de deplasare(delegaţie) 6nr.152/07.07.2009 la MEC pentru perioada 08-09.07.2009. În valoare totală de 45 de lei, reprezentând contravaloare diurnă, deplasarea efectuându-se cu autoturismul din dotarea societăţii comerciale şi Ordinul de deplasare(delegaţie) nr.159-21.07.2009 la SC UM Mija SA, pentru perioada 22-23.07 2009, în valoarea totală de 237,55 lei, din care 192,55 lei-transport propriu şi 45 de lei diurnă”, sunt cele trei acte, se mai completează în document, pe baza cărora Vlaicu a decontat în totalitate aproape 550 de lei.

Director, casier şi preşedinte de CA

Trebuie menţionat că directorul Vlaicu făcea şi pe casierul şi el cerea şi tot el aproba banii pe care îi solicita, fără restricţii. “Cauza principală a acestei abateri o constituie faptul că, pe parcursul anului 2009, atribuţiile de casier au fost preluate de ing. ec. Vlaicu Popa Marius Eremia, director general al societăţii, care a plătit banii din casierie, fără întocmirea documentelor de plată, respectiv a dispoziţiei de plată către 7casierie, fără viza de control financiar preventiv şi fără semnătura de primire a sumei”, se arată în raportul Curţii de Conturi Gorj. De altfel, în acelaşi document se prevede că banii s-au încasat în 8situaţia în care Vlaicu nu poseda un autoturism proprietate personală şi nu avea carnet de conducere, ,,rezultând astfel că decontarea consumului de benzină calculată, potrivit Ordinului de deplasare(delegaţie) nr.144/01.07.2009, în sumă de 208,95 de lei şi a Ordinului de deplasare(delegaţie) nr.159-21.07.2009, în sumă de 192.55 lei este ilegală”. ,,În această situaţie rezultă că în anul 2009, domnul director general Vlaicu Popa Marius Eremia, a realizat un număr de 18 deplasări în afara localităţii şi a încasat necuvenit prin casierie, suma de 3.038,90 de lei, sumă ce reprezintă contravaloarea consumului de benzină calculată în mod nejustificat pe ordine de deplasare”, se mai precizează în raport. Defalcat Vlaicu a încasat necuvenit 401,50 lei în iulie 2009 şi 3.038.90 de lei pe întreg anul respectiv. Banii încasaţi ilegal conform Curţii de Conturi nu s-au mai recuperat.

Mesele la restaurantul Ambasador, decontate de Vlaicu

Ex-directorul Parcului Industrial Sadu, pornit pe devalizarea financiară a unităţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Gorj, nu se opreşte aici. Potrivit aceluiaşi document, atacat tardiv de noua conducere a instituţiei, Vlaicu obişnuia să mănânce pe banii unităţii şi apoi să deconteze tot ce a consumat. A luat astfel, cafea, zahăr, apă şi băuturi răcoritoare de la SC Succes Nic Com în valoare de 36,65 de lei pe care le-a decontat, făcând evident pe casierul, dar şi cafea şi băuturi răcoritoare de la SC ,,L’Angolo Italiano” SRL în valoare de 43.50 de lei. Şi-a decontat Vlaicu şi o factură emisă de SC Ambasador Elite SRL Târgu-Jiu, în valoare de 571,20 de lei reprezentând masa servită la acest restaurant cât şi alte cinci bonuri fiscale pentru alte mese pe care le-a savurat aici. Ca să se acopere în legătură cu mesele în cauză, Vlaicu prezintă auditorilor o Hotărâre a Consiliului de Administraţie(CA) prin care el, în calitate de preşedinte de CA, aproba ,,cheltuielile pentru masă, cu ocazia delegaţiei din Franţa”, delegaţie a cărei prezenţă la Bumbeşti-Jiu nu a putut fi demonstrată de Vlaicu cu niciun document.

Delegaţia din Franţa, inventată pentru încasarea banilor

Şi astfel Curtea de Conturi Gorj constată următoarele: “în timpul controlului nu s-au putut prezenta documente din care să rezulte că delegaţia din Franţa a fost prezentă la SC Parcul Industrial Gorj SA, în perioada 01-13 iulie 2009 şi că prezenţa acestei delegaţii nu rezultă nici în documentele fiscale şi nefiscale mai sus prezentate”. Valoarea cheltuielilor de protocol nejustificate este astfel în sumă de 651,35 de lei.

1.154 de litri de combustibil, fără verificare la rezervor

Vlaicu nu s-a oprit însă aici a constatat că poate să îşi sustragă nişte bani şi din bonuri de benzină pentru maşina de serviciu, un autoturism Solenza GJ.20.CJG, pentru care nu a întocmit nici un fel de foi de parcurs. Mai precis, în maşină s-au introdus peste o mie de litri de combustibil dar nu se ştie cum s-au consumat. Auditorii Curţii de Conturi Gorj au contabilizat bonurile fiscale pentru carburant achitate de unitate în anul 2009 şi a constatat că s-au achiziţionat 1154,02 litri de benzină în valoare de 4.254,46 de lei dar nu se cunoaşte pentru ce deplasări s-au consumat. Asta dacă într-adevăr s-a cumpărat cantitatea sau s-au luat doar bonurile în intenţia clară de a se deconta. Unde s-au dus banii, uşor de înţeles, nu?!

Salariu rotunjit dintr-un profit inexistent

Ex-directorul Vlaicu nu îşi stopează acţiunile aici. După ce se înfruptă din diurne, bonuri de combustibil, protocol şi face pe casierul luându-şi banii necesari când vor muşchii lui, actualul prim-vicepreşedinte al UNPR Gorj, are grijă să îşi rotunjească şi propriul salariu. Cum face asta? Simplu. Consiliul de Administraţie al Parcului Industrial Sadu avea doi oameni, el, în calitate de preşedinte, şi încă o persoană. Aşa că Vlaicu are mână liberă să decidă ce vrea el legat de propriul salariu de bază în valoare de 2.870 de lei. Are grijă astfel să îşi rotunjească venitul apelând la contractul de mandat avut pe funcţie. Deşi contractul prevede încasarea de către director a banilor în funcţie de criteriile de performanţă, Vlaicu nu a ţinut cont că societatea a raportat la finele anului o pierdere finală de 11.114,04 lei asta alături de debitele din creanţe neîncasate în sumă de 86.530,91 de lei.

Proces pentru recuperarea banilor

În septembrie 2010, la câteva luni după eliberarea postului de către Vlaicu, noul director al Parcului Industrial, Toader Pasti Cristian începe în instanţă procedura de recuperare a banilor prevăzuţi în raportul Curţii de Conturi. Pasti susţine că o parte din bani i-ar fi restituit Vlaicu în mod voluntar, recunoscând că a încasat ilegal unele sume. Restul, în urma unui proces, pierdut însă de Pasti pe fond chiar în iunie 2011. Sentinţa putea fi atacată cu recurs. ,,Eu tot ce am făcut am făcut ca urmare a raportului Curţii de Conturi. Vlaicu a plătit o parte din bani, pe cale amiabilă, cu chitanţă. Nu mai avem însă de recuperat foarte mult de la el, iar pentru acest rest ne-am judecat. Mie nu mi s-a putut reproşa nimic”, a explicat Pasti care a refuzat să catalogheze managementul lui Vlaicu la Parcul Industrial. ,,Cine greşeşte şi răspunde..”, a conchis însă Pasti explicând că şi acum se fac eforturi pentru recuperarea banilor neîncasaţi în perioada ,,Vlaicu” de la agenţii economici din Parc.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here