Jihad la fosta Avicola Târgu-Jiu: Poliția, Imigrările și ITM Gorj au decis să verifice problemele lucrătorilor din Sri Lanka! Alți doi emigranți au fugit ieri dimineață, în timp ce 12 și-au făcut bagajele

5229

Ancheta făcută, luni, de Gorjeanul la fabrica din Târgu-Jiu, aparținând firmei AVICARVIL Vâlcea, unde un grup de emigranți din Sri Lanka a sesizat organele statului pentru rele tratamente aplicate de doi supervisori români câtorva dintre lucrătorii străini, a adus, marți, la poarta unității, iar, organele de anchetă. De data aceasta, reprezentanți ai IPJ Gorj, ai Biroului Județean pentru Imigrări și ai ITM Gorj au controlat la sânge punctul de lucru de la Târgu-Jiu al firmei vâlcene, alarmați de fuga lucrătorilor, dar și de faptul că o parte au fost lăsați nemâncați, pentru că au refuzat să reintre, luni, la lucru. Mai mult, marți dimineața, alți doi emigranți au fugit din spațiul de cazare, deținut de firmă în municipiu, în timp ce alți 12 au anunțat că vor să revină acasă, în țara lor, făcându-și deja bagajele.

Cei 12 emigranți au refuzat și marți să intre la lucru, cerând angajatorului să fie lăsați să se întoarcă acasă, cu această ocazie fiindu-le reziliate contractele, susțin lucrătorii în cauză. În cursul zilei de ieri, la discuțiile cu anchetatorii a fost doar unul dintre emigranți, care vorbește engleză, acestuia însă majorându-i-se salariul pentru a nu spune cu ce probleme se confruntă conaționalii săi. Cel puțin asta susțin restul srilankezilor nemulțumiți, care au sesizat că li s-a adus de mâncare, în cursul zilei de ieri, inclusiv în camere. Hrana a fost adusă în spațiile de cazare pentru lucrătorii străini care au intrat în abator.Se pare că primii emigranți fugiți, unul fiind chiar bucătarul grupului, ar fi ajuns la consulat, informând autoritățile srilankeze de cele petrecute la unitatea din Gorj.Până ieri, din grupul de emigranți aduși la fabrica din municipiu, erau fugiți patru, iar doi au plecat cu acordul angajatorului. Alți 12 au cerut să plece, de asemenea, cerând rezilierea contractului de muncă și banii pentru perioada lucrată. Doar 12-13 dintre emigranții aduși la unitatea din Târgu-Jiu au mai rămas să lucreze în abator, aceștia fiind singurii care nu și-au manifestat nemulțumirea pentru că ar fi fost puși să presteze și în zilele de weekend, în ferme, lucru neprins în contract.

Indivizi certați cu legea, puși supervisori!
Polițiștii au vorbit cu șeful de Resurse Umane, dar și cu Florin, supervisorul acuzat de trei dintre srilankezi de rele tratamente. Cei trei susțin că respectivul, dar și un anume Iancu, plecat din unitate imediat după scandalul cu bătaia, i-ar fi agresat, la finalul săptămânii trecute, dându-i cu capul de pereți și strângându-i de gât pentru a le spune românilor unde au fugit doi dintre conaționalii lor.Drept urmare, emigranții au sunat la 112 aducând aici pompierii, ambulanța și poliția.Atât Florin, cât și Iancu ar fi persoane certate cu legea, aceștia domiciliind la mică distanță de București, spun angajați ai fabricii din Gorj.

Experimentul Nepal
În octombrie 2018, reprezentanții Avicarvil au angajat la abatorul din Târgu-Jiu 13 nepalezi. Experimentul părea bun, dar a eșuat, dovadă că salariații din Nepal nu mai lucrează la unitatea din municipiu.
În urmă cu o lună, printr-o firmă de recrutare a forței de muncă, din Vâlcea, s-a încercat aducerea la unitatea din Târgu-Jiu, în trei tranșe, a acestor emigranți din Sri Lanka. Și acest al doilea experiment pare eșuat, deși respectivii aveau contracte de muncă cu perioadă nedeterminată. Totul pentru că aceștia au fost puși să lucreze peste contract, și pentru că unii au fost agresați de doi șefi români care nici măcar nu ar figura ca salariați ai unității de la Târgu-Jiu.Rămâne de văzut cum vor finaliza anchetatorii dosarele întocmite în cauză, cu atât mai mult cu cât patru emigranți sunt fugiți.
ANAMARIA STOICA

2 COMENTARII

  1. Si asta nu este tot cu aceasta firma Avicarvil…..doi dintre angajatii acestei firme ,au contactat aspergillius…o bacterie foarte periculoasa…. acum se afla internati in bucuresti, sunt in investigatii amanuntite ,unul dintre ei era sa moara acasa daca mai statea doua zile…. despre aceste lucruri nu au nimic de spus?? Se lucreaza fara echipamente,ore foarte multe peste program si neplatite,oameni sunt exploatati si nu vorbesc de frica….. sunt permanent amenintati….drept dovada,acest lucru….cine a fost vorbit si- a” luat-o”. Faceti o ancheta mai ampla la aceasta firma si o sa descoperiti foarte multe lucruri nu tocmai placute…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here