Istoria Băncii Naţionale Târgu-Jiu, strânsă într-un volum

438

birauBanca Naţională, sucursala de la Târgu-Jiu, este una dintre cele mai vechi din ţară, jucând un rol foarte important în viaţa gorjenilor, de-a lungul timpului. Toată povestea celor 112 ani de la Târgu-Jiu se găseşte în volumul „Gorjul bancar – Banca Naţională”, semnat de Gheorghe Birău şi lansat vineri, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.

Realizarea cărţii – document „Gorjul bancar – Banca Naţională” a avut ca scop, printre altele, şi restituirea istoriei Băncii Naţionale oamenilor. „Cartea pe care o lansez este o istorie a Băncii Naţionale, sucursala de la Târgu-Jiu, o istorie care vrea să restituie fenomenul bancar din judeţul Gorj, cel puţin în ceea ce priveşte Banca de Omisiune, în speranţa că un volum al doilea să se refere şi la birau (2)băncile comerciale”, a povestit Gheorghe Birău. Potrivit acestuia, imboldul de a căuta şi de a se documenta despre toţi cei care au condus această instituţie de-a lungul timpului a plecat de la un calendar vechi. „Ca un prim imbold a fost când am descoperit un calendar al Gorjului de la 1925, cu o fotografie a unuia dintre directori. De aici a plecat dorinţa de a-i căuta pe toţi, să aflu ceva despre toţi. Am simţit nevoia de a spune contemporanilor ceea ce face banca centrală şi din obligaţia morală pe care o am faţă de această instituţie dar şi din dorinţa de a acoperi un gol despre aceste informaţii, care sunt destul de puţine în judeţul Gorj”, a mai spus Birău.

Documentare de lungă durată

Sucursala de la Târgu-Jiu a Băncii Naţionale este una veche, printre primele din ţară, împlinind 112 ani, cu 18 mai puţin decât Banca Centrală. „Banca Naţională împlineşte în acest an 130 de ani de la înfiinţarea sa. Sucursala de la Târgu-Jiu este una dintre cele mai vechi din ţară şi împlineşte 112 ani. Una dintre sucursalele care funcţionează neîntrerupt în aceeaşi clădire de mai bine de 100 de ani, lucru care se întâmplă destul de rar, numai sucursalele mari, înfiinţate o dată cu banca au avut acest privilegiu”, a completat autorul cărţii. Volumul lansat vineri nu este prima încercare de acest fel a lui Gheorghe Birău. În urmă cu 10 ani apărea prima sa carte despre istoria Băncii Naţionale. „Documentarea pentru această carte a durat, aş putea spune, foarte mult. Ediţia primă a fost acum 10 ani într-un format mai redus ca şi documentare. Deci, practic, aflarea tuturor informaţiilor despre oamenii care au lucrat în Banca Naţională şi, în special, cadre de conducere, se întinde pe o perioadă de 10-15 ani, cu satisfacţia că, în final, am reuşit să dau publicului informaţii despre toţi cei care au fost directorii băncii de la Târgu-Jiu în 100 şi ceva de ani”, a declarat Birău. Documentarea nu a fost un lucru uşor, mai ales că unii dintre foştii directori se pierduseră în timp şi spaţiu, urmaşii lor trăind acum în alte ţări. După o muncă de mai bine de 10 ani, volumul a prins, însă, contur şi a fost oferit celor interesaţi.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here