Isopul vindecă afecţiunile respiratorii

918
isop 1Isopul vindecă şi afecţiunile respiratorii şi ale aparatului digestiv, iar extern se foloseşte pentru ameliorarea durerilor reumatice, arsuri, dureri de urechi, de dinţi etc. De asemenea, specialiştii spun că se poate utiliza şi pentru reglarea tensiunii arteriale, ca tonic general, în anxietate.

În bronşite şi boli pulmonare şi, mai cu seamă, în astmul umed, isopul fluidifică mucusul bronşic şi favorizează eliminarea sa. Ca remediu pentru toate acestea, se prepară infuzie din 1-2 linguriţe de isop, uscat şi mărunţit, la o cană cu apă în clocot; se lasă acoperit timp de 15-20 de minute, apoi se strecoară şi se beau 2 căni pe zi. Nu trebuie folosit în faza congestivă, de început, a bolilor respiratorii. Poate fi întrebuinţat pentru gargară în dureri de gât şi amigdalite. În tulburări gastrice, dispepsii, pirozis, balonare, se poate folosi tinctură de isop, obţinută prin măcerarea timp de 3 săptămâni a 20 g amestec de isop şi mentă la 200 ml alcool de 60 grade. Se administrează câteva picături, după mesele principale.

Afecţiuni tratate cu isop
Sirop de isop cu miere de albine – se pun 100 g plantă uscată şi mărunţită la 1 l apă clocotită; se infuzează 10-15 minute, se strecoară şi se adaugă 1,6 kg miere de albine. Se pune la foc mic şi se încălzeşte până aproape de clocot, asigurând o consistenţă siropoasă. După răcire, se trece în borcane închise, din care se iau câte 4-6 linguri pe zi, în caz de afecţiuni respiratorii acute şi cronice.
Infuzie de isop – una-două linguriţe la o cană de apă clocotită se lasă la infuzat 10-15 minute într-un vas acoperit, din care se pot consuma una-două căni pe zi. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere.
În cosmetică şi… în bucătărie
În aromaterapie se utilizează numai în mici concentraţii, diluat într-un ulei a cărui bază este cel de măsline. În industria alimentară este folosit pentru condimentarea diferitelor preparate din carne, sosuri, băuturi alcoolice. Părţile aeriene ale plantei, recoltate în timpul înfloririi şi uscate la umbră, ar trebui să existe în fiecare casă.
Contraindicaţii
Nu se recomandă în caz de epilepsie, afecţiuni ale sistemului nervos central. Dacă apar manifestări de genul durerilor de stomac, diaree, vărsături, se impune oprirea consumului de isop.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here