Isărescu a cimentat actul de fundaţie în temelia Muzeului Tezaurului de la Tismana

369

Banca Naţională a României va deschide un muzeu la Mănăstirea Tismana în peştera în care în 1944 a fost adăpostit Tezaurul României şi o parte din cel al Poloniei, guvernatorul Mugur Isărescu vizitând ieri locaţia respectivă împreună cu Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu. Cam peste un an ar urma să fie finalizate lucrările de amenajare, după care turiştii vor putea vedea ceea ce nici nemţii şi nici ruşii nu au descoperit acum aproape şapte decenii. Pentru asta, ieri, Isărescu şi Mitropolitul Olteniei au turnat în mod simbolic o cupă de ciment la temelia viitoarei construcţii ce va găzdui Muzeul BNR din incinta Mănăstirii Tismana, guvernatorul vorbind cu această ocazie despre „Operaţiunea Tismana” din timpul celui de-al doilea război mondial.

Isărescu a vorbit în faţa Muzeului Aurului de la Tismana despre momentul când 242 de tone de aur au fost depozitate aici într-o operaţiune stric secretă. <<În 1944, tezaurul era sub foc încrucişat: pe de o parte, Armata Germană, care se afla în România, pe de alta, Armata Roşie care se apropia de graniţa noastră răsăriteană. În aceste condiţii, Banca Naţională, în acord cu guvernul, a decis să transporte aurul, în cel mai deplin secret, aici, la mănăstirea Tismana, unde a fost depus în peşteră. Cunoscută în istorie sub numele de Operaţiunea „Neptun” sau „Tismana”, misiunea s-a desfăşurat cu succes. Ulterior, în februarie 1947, tezaurul BNR şi cele trei tone de aur polonez s-au întors întregi la Bucureşti>>, a declarat Mugur Isărescu.

Aur dinamitat
La rândul său, Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a dezvăluit faptul că înainte de aducerea aurului în peştera de la Tismana întreg versantul care adăposteşte peştera fusese dinamitat şi urma să se prăbuşească peste mănăstirea de aici dacă inamicii ar fi aflat de locul în care era ascuns Tezaurul României. Mugur Isărescu şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene au vizitat peştera în care a fost adăpostit Tezaurul, guvernatorul declarându-se şi el impresionat de locul săpat de Armata Română în stâncă, pentru a asigura volumul necesar ascunderii celor 242 de tone de aur. Locaţia respectivă a fost vizitată pe 8 noiembrie 2007 şi de Majestatea Sa Regele Mihai, care a ţinut atunci să marcheze în acest fel special ziua numelui său. Regele a văzut atunci pentru prima dată locul unde a fost depozitat Tezaurul României, declarându-se şi el impresionat de peştera de la Mănăstirea Tismana.

BNR va organiza simpozioane la Muzeu
Muzeul pe care BNR îl va amenaja aici va fi deschis turiştilor peste un an, când se speră că vor fi finalizate lucrările de construire a acestuia. Mugur Isărescu a precizat că aici vor fi organizate inclusiv simpozioane şi colocvii ale BNR, Banca Naţională dorind să expună aici inclusiv documente din arhiva sa, datate în perioada 1944 – 1947, care au legătură cu adăpostirea Tezaurului la Tismana. <<Este important şi faptul că în muzeu vor fi valorificate documentele păstrate în Arhiva BNR, care, completate cu o bogată ilustraţie, ne vor prezenta toate momentele importante din perioada 1944-1947, de la proiectarea „Acţiunii Tismana”, de către guvernatorul Alexandru Ottulescu, împreună cu guvernul român, la adăpostirea aurului la Tismana, în timpul guvernatorului Constantin Angelescu şi, în final, la aducerea acestuia înapoi la Bucureşti, în timpul guvernatorului Tiberiu Moşoiu>>, a mai declarat Mugur Isărescu. Acesta a fost cadorisit cu o icoană din partea mitropolitului Irineu.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a lăudat iniţiativa BNR de a realiza acest muzeu în judeţul pe care îl păstoreşte.

Slivilescu aşteaptă turişti
La rândul său, primarul Marian Slivilescu a declarat că speră într-o creştere a numărului de turişti la Tismana odată cu deschiderea acestui muzeu, Consiliul Judeţean urmând să înceapă şi el lucrările de modernizare a drumului care traversează oraşul.
Drumul spre mănăstire nu face parte din proiectul respectiv, dar e foarte posibil ca autorităţile să facă rost de fonduri pentru a transforma cei câţiva kilometri de şosea într-o rută pe care turiştii să nu-şi rupă maşinile, aşa cum se întâmplă în prezent.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here