Irina Birou, câştigătoarea trofeului Festivalului Naţional al Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu”

482

Festivalul cântecului popular „Maria Lătăreţu“ de la Târgu Jiu şi-a desemnat câştigătorii celei de-a XX-a ediţii. La ambele secţiuni ale festivalului, respectiv instrumentişti şi interpreţi, membrii juriului au fost impresionaţi de tineri din Gorj şi Vâlcea. Marele premiu a fost câştigat de Irina Birou, o tânără talentată din comuna Turburea.

„S-a încheiat cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului Popular Românesc «Maria Lătăreţu» de la Târgu-Jiu. A fost o ediţie reuşită, atât din punctul meu de vedere, ca director al festivalului, cât şi din punctul de vedere al juriului, format din nume mari şi artişti consacraţi, profesori doctori în muzică. Spre bucuria noastră, marele premiu a rămas în Gorj. A fost câştigat de Irina Birou, o fată din Turburea, care este elevă în clasa a XI-a la Liceul de Artă «Dinu Lipatti»”, a declarat directorul Ansamblului Profesionist ‘Doina Gorjului’, Gheorghe Porumbel.
Irina Birou, originară din comuna Turburea, are 18 ani şi este elevă în clasa a XI-a la Liceul „Dinu Lipatti” din Bucureşti. Ea a fost cea care a reuşit să îi convingă pe membrii juriului să îi acorde marele premiu în valoare de 3.000 de lei, oferit de Consiliul Judeţean Gorj prin intermediul Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”.
“Au fost emoţii constructive care au dat o anumită nuanţă interpretării. Nu mă aşteptam să fiu desemnată câştigătoare, pentru că a fost o concurenţă foarte mare. S-a dovedit că totul a fost corect şi, chiar dacă acum locuiesc în Bucureşti, mă bucur că am primit o recunoaştere la mine în judeţ”, a declarat Irina Maria Birou.
Irina a câştigat foarte multe premii la festivaluri de folclor. Între acestea pot fi amintite: Marele Premiu la ediţia a 11-a a Festivalului Naţional de Folclor „Mariana Drăghicescu” din Timişoara, Premiul Cramelor Jidvei, din cadrul Festivalului „Jidvei – Strugurele de aur“, judeţul Alba. Tânăra interpretă a mai obţinut Marele Premiu al Festivalului “Mariana Drăguţ” din Drobeta Turnu Severin, Trofeul Festivalului “Dor de cântec românesc”, din Constanţa, premiul I la Olimpiada de Muzică, Bucureşti, 2012.
În ceea ce priveşte premiul întâi la categoria solişti instrumentali, acesta a fost câştigat, la egalitate, de un gorjean şi un vâlcean.
„Inclusiv la soliştii instrumentişti, unde s-au clasat doi concurenţi pe locul întâi, a fost şi un gorjean. Jumătate din premiul întâi la solişti instrumentişti a rămas tot la noi în Gorj, a fost câştigat de Răzvan Popescu, un adevărat maestru al naiului, care a pornit prin a se pregăti cu Ştefan Popescu, de la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, iar acum am înţeles că lucrează inclusiv cu maestrul Zamfir”, a mai spus directorul Ansamblului Profesionist “Doina Gorjului”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here