ÎPS Irineu Popa, prezent în Gorj cu ocazia unui simpozion

586
manastirea tismanaMănăstirea Tismana, în perioada 09 – 11 octombrie, a însemnat mai mult decât un lăcaş de cult şi loc de pelerinaj sau rugăciune, aici dându-şi întâlnire profesori de istorie din toată ţara, cu ocazia unui simpozion naţional de istorie. Printre participanţi s-a aflat şi ÎPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei.

Simpozionul naţional de istorie cu tema „70 de ani de la înfiinţarea Mitropoliei Olteniei” a fost organizat de Arhiepiscopia Craiovei şi Facultatea de Teologie din Craiova şi a adus în judeţul nostru profesori de istorie de la facultăţi de teologie dar şi de la facultăţi cu profil socio-uman. La eveniment a participat şi Înalt Prea Sfinţitul Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei. Acesta, vineri, în drumul său spre Craiova, a vizitat şi Liceul Teologic din Târgu Jiu.
Istoria Mitropoliei Olteniei, adusă în discuţie
Lucrările prezentate pe parcursul simpozionului au abordat diferite teme, de la împrejurările reînfiinţării Mitropoliei Olteniei, în urmă cu şapte decenii, până la legăturile bisericii din Oltenia cu biserica de peste munţi, din Ardeal, de-a lungul timpului. Mitropolia Olteniei de astăzi a fost înfiinţată la data de 7 noiembrie 1939, având reşedinţa la Craiova. Şase ani mai târziu a fost desfinţată. Totuşi, la 24 mai 1947, Adunarea Deputaţilor a votat înfiinţarea Arhiepiscopiei Craiovei, care avea jurisdicţie teritorială asupra judeţelor Dolj, Gorj şi Mehedinţi. În urma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sfânta Arhiepiscopie a Craiovei a fost înălţată la rangul de Mitropolie, având titulatura Sfânta Mitropolie a Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here