IPJ Gorj: ,,SPUNE STOP VIOLENȚEI!”

1085

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj a lansat, luni, campania media informativ-preventivă ,,10 de zile de mesaje preventive pentru siguranţa elevilor”. ,,Pentru anul şcolar 2019-2020, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor este una din priorităţile Poliţiei Române stabilite în activitatea de prevenire a criminalităţii, derulată prin structurile sale de specialitate. Şcoala este, alături de familie, un mediu important de formare al caracterelor tinere, de asimilare a unor cunoştinţe teoretice, dar şi de socializare şi de educare. Siguranţa elevilor şi a personalului didactic în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în zona adiacentă acestora constituie una dintre condiţiile fundamentale pentru organizarea unui proces educaţional de calitate, performant. Totodată prevenirea conduitelor violente în rândul minorilor şi aplicarea cu operativitate a unor măsuri de corecţie pentru minorii autori de infracţiuni, pot determina cu un grad mare de reuşită formarea unor generaţii de tineri care resping tentaţiile ilicite şi anturajele delincvente. Scopul campaniei este informarea antivictimală şi antiinfracţională a elevilor din judeţul Gorj”, se precizează într-un comunicat al IPJ Gorj.
Campania se derulează până pe 20 septembrie 2019. ,,Are ca obiect transmiterea zilnică în mass-media a unor mesaje de informare cu privire la prevenirea comportamentului deviant, delincvent şi a infracţiunilor în rândul elevilor, precum şi cu privire la măsurile de autoprotecţie recomandate a fi luate pentru prevenirea victimizării acestora. Mesajele vor transmite informaţii referitoare la definirea unor noţiuni precum delincvenţă juvenilă, contravenţie, infracţiune, măsuri educative aplicabile minorilor, victimizare, violenţă şi tipurile acesteia, pornografie infantilă, bullying; principalele tipuri de infracţiuni comise de minori; provocările şi riscurile internetului şi ale reţelelor de socializare; recomandări antivictimale şi antiinfracţionale; educaţie rutieră; context familial şi social favorabil conduitei delincvente. Am gândit această campanie în triada poliţie – mass-media – comunitate, oferind fiecărui actor implicat o importanţă deosebită. Timp de 10 de zile dorim să fim mai aproape de elevii din învăţământul gorjean, prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă, cu informaţii şi recomandări din sfera noastră de activitate. Mesajele vor fi transmise zilnic pe site-ul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, pentru a ajunge în cel mai scurt timp la cât mai mulţi elevi” au mai precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj.

Tema zilei de luni: ,,SPUNE STOP CYBERBULLYNG-ULUI”.
Cyberbullying – ul se referă la abuzul psihologic constând în acte de hărțuire săvârşite prin intermediul internetului, telefonului mobil sau rețelelor de tip wireless. Acestea sunt acte de violență cu caracter repetitiv, comise atât de către indivizi, cât și de grupuri de persoane, în scopul amenințării, intimidării sau insultării victimelor.
Se încadrează în această categorie: folosirea de cuvinte batjocoritoare, porecle obscene, imagini umilitoare, transmise prin intermediul internetului; crearea unui profil sau blog în care apar informații false sau jignitoare, fotografii transformate cu caracter ofensator; folosirea abuzivă și ofensatoare a tag-ului, în special în rețelele de socializare; trimiterea către o anumită persoană de mesaje de ameninţare; excluderea cu rea-voință a unei persoane dintr-un grup sau o comunitate online; publicarea unor filme sau fotografii private ale unei persoane fără consimțământul ei; instigarea altor persoane la comportamente răutăcioase împotriva victimelor; transmiterea de mesaje compromițătoare în numele victimei; trimiterea intenționată de mesaje virusate. Ce trebuie să faci dacă eşti victimă a cyberbullying – ului? Încetează comunicarea cu agresorul prin introducerea lui în „lista neagră” sau blocarea lui pe reţelele de socializare; păstrează, prin salvare de pagină ori fișier sau captura de ecran, orice mesaj, comentariu, secvență audio sau video pe care agresorul le-a postat; fă-ţi un nou cont de utilizator; raportează abuzul pe unul dintre site-urile specializate, www.oradenet.ro; www.efrauda.ro; spune-le cât mai repede părinţilor ce ţi se întâmplă! Aceştia pot face o sesizare la poliţie pentru tragerea la răspundere a autorilor.

Tema zilei de marți: SPUNE STOP VIOLENȚEI!
Potrivit polițiștilor, respectarea normelor sociale nu poate fi impusă prin constrângere. Conştiinţa fiecărei persoane stă la baza deciziei de a respecta sau nu o regulă socială.
Cel care încalcă normele sociale se supune sancţiunii opiniei publice, fiind considerat lipsit de educaţie şi evitat de către ceilalţi. Însă, cel care le respectă este considerat, din start, un învingător care a jucat „fair-play” şi a câştigat.
,,Pentru a nu fi rănit: evită anturajul persoanelor agresive, violente; manifestă prudenţă faţă de persoanele care incită la violenţă, acestea îţi pot aduce neplăceri în raport cu legea; nu te angrena în discuţii contradictorii şi nu folosi cuvinte şi gesturi obscene care pot degenera în conflicte; încearcă să-ţi controlezi emoţiile şi comportamentul în situaţii limită; nu consuma alcool sau droguri; atenţie la bunurile care sunt în preajma ta şi nu-ţi aparţin, pentru că dacă le deteriorezi vei fi cercetat pentru infracţiunea de distrugere; dacă eşti martorul unei infracţiuni sau dacă ai observat persoane care tulbură ordinea şi liniştea publică sau comit infracţiuni, sună la Poliție”, acestea sunt doar câteva dintre recomandările polițiștilor.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here