IPJ Gorj, despre modificările la Legea Poliției

663

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un pachet legislativ care are rolul să întărească siguranţa poliţiştilor şi a cetăţenilor. Reprezentanții IPJ Gorj au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de prevederi noi care ar putea face parte din noua Lege a Poliției. ”Scopul proiectului legislativ și al acestor modificări și completări ar fi întărirea autorității polițiștului, care nu înseamnă un stat polițienesc. Nu vrem să devenim semizei și să încălcăm drepturile prevăzute de constituție, vrem ca atunci când o mamă sună la noi, pentru că micuții ei nu se pot odihni noaptea, din cauza faptului că lângă casa lor, pe perioada verii, așa cum s-a întâmplat și în Gorj, și în alte județe, s-a ridicat un cort în care petrecerile se țin lanț, să nu îi mai răspundem cu un sentiment de frustrare că am epuizat chitanțierul și degeaba, copiii ei tot nu pot dormi”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Faci închisoare, dacă dai muzica prea tare
Noul act normativ prevede faptul ca refuzul unui cetăţean de a se legitima sau de a se prezenta la sediul Poliţiei, atunci când există o solicitare legală, să fie sancţionat cu amendă de până la 1.500 de lei, faţă de 500 de lei, cât este în prezent. Mai mult, este prevăzut că poliţistul are dreptul de a pătrunde într-o locuinţă, fără acceptul proprietarului, dacă există indicii potrivit cărora sunt persoane în pericol. Acestea nu sunt singurele modificări.
”Nu de puține ori, am întâmpinat situația în care am fost sesizați de un cetățean despre faptul că un vecin de-al său ascultă muzica mult prea tare, în intervalele orare depășite, cum este prevăzut în legislația actuală, fapt pentru care ne deplasam la fața locului, luam măsura legală care se impunea. Actuala legislație prevede o sancțiune de la 500 la 1.500 de lei, pentru persoana care a săvârșit respectiva abatere. Proiectul legislativ propune ca fapta persoanei care, fiind avertizată să înceteze activitățile contravenționale, continuă să săvârșească aceste activități și prin acestea tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la trei luni, la doi ani”, a spus Cătălin Bușe, șeful Postului de Poliție Negomir. ”Vrem, de asemenea, să știți că atunci când ridicăm o persoană de pe stradă, care pentru ceilalți poate părea inofensivă, nu o facem pentru că nu ne plac hainele sale sau părerile pe care le exprimă, ci pentru că el ar încălca o prevedere legală, care pe moment nu vă afectează, dar dacă nu vom lua măsuri cu privire la acea persoană, în timp sau mai târziu s-ar putea întoarce împotriva cetățenilor”, a mai adăugat Miruna Prejbeanu.
IPJ Gorj susţine în totalitate propunerile de modificare a legislaţiei pentru întărirea autorităţii poliţistului, care sunt supuse dezbaterii publice de către Ministerul Afacerilor Interne.

1 COMENTARIU

  1. Pe fondul de a fi al romanilor;Hoti,parsivi,recalcitranti, trebuie introdusa prevedere;
    cind un politist este atacat de un individ, politistul are dreptul sa-l impuste pe individ fara teama ca va fi condamnat de catre un judecator TEMBEL cum a fost cazul politistului condamnat cu 5 ani de inchisoare ca a impuscat mortal un hot de lemne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here