IPJ Gorj a început verificări în cazul capului de statuie de la Săcelu! Proprietarul, de frică, a dat înapoi

2976

Nicolae Rotaru din Polovragi, tatăl fostului deputat Răzvan Rotaru, a renunțat astăzi, brusc, de frica dosarului penal, la capul de statuie, obiect de patrimoniu ori chiar de tezaur, pe care îl deține din 2010 și pe care a vrut să-l valorifice cerând 1500 de euro la Consiliul Local Săcelu, organism care a aprobat cu 5 voturi din 7 achiziția. Rotaru care poate fi ușor învinuit de deținere ilegală a unui obiect al Statului și de încercare de valorificare a acestuia, a sunat,azi, la Muzeul Județean Gorj și a anunțat că, luni dimineața va dona capul feminin din rocă cochiliferă instituției de cultură.

Demersul este tardiv deoarece Rotaru, cu propria mână, a scris că deține obiectul de un deceniu, luându-l de la o persoană din Hăiești și ea pasibilă de dosar penal, mai ales că în zonă există un site arheologic.

IPJ Gorj anunță că face verificări în această speță, în timp ce Muzeul Județean anunță că în momentul în care va primi donația va fi obligat să anunțe,oficial, poliția, ce trebuie să verifice felul în care cele două persoane au intrat în posesia obiectului ce poate avea o valoare inestimabilă.

În muzeu mai există o singură piesă de valoare similară, poate mai mică chiar, o statuetă găsită pe malul unui rău. Capul de femeie în mărime aproape naturală, având 40 de cm, dacă datează din epoca pietrei este de tezaur, dar și dacă este de epocă romană are valoare de patrimoniu, spun istoricii muzeului județean din Târgu-Jiu.

În speța aceasta, s-au făcut de râs, la propriu, responsabilii Primăriei Săcelu și cinci consilieri care au avizat un proiect de hotărâre care privea cumpărarea statuii cu 1500 de euro de la Nicolae Rotaru, fostul director al Bazei de Tratament, primarul Florin Jurebie fiind însărcinat să facă diligențele necesare achiziționării artefactului. Consilierii au aprobat chiar și o comisie de negociere care să discute prețul cu cumpărătorul.

Cu siguranță, proiectul de hotărâre aprobat pe 27 aprilie de CL Săcelu nu va primi viză de legalitate de la Prefectura Gorj. Reamintim că, pe raza comunei Săcelu nu există vreun muzeu, iar achiziția de artă în plină pandemie e de noaptea minții. Deja mai mulți oficiali din cultură s-au pronunțat legat de cazul de la Săcelu, spunând că obiectul trebuie confiscat de la deținătorul de drept, iar cei care au legătură cu statuia să fie trași la răspundere penală. Evenimentul denotă, înainte de toate, amatorismul din Primăria Săcelu, instituție la care îi vinzi gara din Târgu-Jiu și ea o și cumpără.

Lucrurile se schimbă dacă statuia este un fals, dar să nu uităm că lucrarea a fost atestată de un istoric al Muzeului Craiova, care a datat lucrarea deja ca fiind de secol II-III. Arheologul în cauză se pare că ar fi participat la săpături în zona respectivă.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Parca e primul obiect de patrimoniu scos la vanzare pe fata in judetul asta! Ia intrebati-l pe directorul de la Centrul de creatie, Ion Cepoi unde sunt operele realizate in cadrul actiunii din bani publici Gorjfest, an de an? De 30 de ani de cand consiliul judetean si cel local tot platesc aceasta actiune care nu are nici in clin, nici in maneca cu scopul centrului(!), ar fi trebuit ca judetul sa aiba vreo doua muzee cu tablouri, sculpturi, fotografii, piese artizanale etc. Citeam la voi in ziar ca sunt si cate 50-60 de artisti anual. Si ca lasa in patrimoniu judetului cate 2-3 lucrari fiecare. Ati facut socoteala? 5 mii de lucrari! Or mai fi 50 de bucati din toate? Si astea plimbate tot din banii nostri in excursii pe-afara! Si zice domn Cosmin Popescu ca n-are bani de drumuri, de masti, de tablete pentru invatamantul online, de pus scolile la punct! Da dobitoci ne mai credeti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.