Întrebuinţările hreanului

533
hreanRădăcina hreanului (Armoracia rusticana) conţine: săruri de fier, potasiu, magneziu, calciu, vitamina C, vitamina B1, uleiuri volatile, diferite enzime. Se foloseşte oţetul de hrean, pentru tratarea pistruilor. Se obţine simplu, lăsând o rădăcină rasă de hrean să macereze o săptămână într-un borcan de 250 g cu oţet, la care se adaugă doua-trei linguriţe de miere.

Un preparat mult mai puternic este tinctura de hrean. Pentru a o pregăti, aveţi nevoie de o jumătate de litru de alcool alimentar de 70 de grade. Turnaţi alcoolul peste o rădăcină rasă şi lăsaţi două săptămâni, agitând din când în când conţinutul. Se foloseşte apoi lichidul strecurat, pentru tratarea rănilor şi infecţiilor.
Pentru ciupiturile insectelor, frunzele hreanului vă sunt de ajutor. Frecaţi bine locul respectiv cu frunze zdrobite şi mâncărimea va dispărea repede. Mai mult decât atât, substanţele prezente în frunze îndepărtează ţânţarii, deci le puteţi utiliza chiar şi preventiv.
Conform profesorului Adrian Vasilca – Mozaceni, frunzele hreanului se folosesc în medicină doar verzi, uscate ele pierzându-şi proprietăţile. Rădăcina în schimb se poate usca şi păstra o perioadă mai lungă de timp, recoltată primăvara sau toamna târziu, de la plantele mai tinere, de până la 3 ani.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here